NavMenu

Prvi italijansko-srpski naučni skup o održivom razvoju u Beogradu - Fokus na inicijativama Rimskog kluba

Izvor: eKapija Petak, 15.03.2019. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: esfera/shutterstock.com)
Prvi skup naučnika i profesora iz Italije i Srbije na temu održivog razvoja, organizuje se u ponedeljak 18. marta 2019. u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Fokus ovog susreta zasnovan je na inicijativama Rimskog kluba - asocijacije naučnika, ekonomista, preduzetnika, šefova država i aktivista koju je 1968. osnovao Aurelio Pečei. Nejednakost, klimatske promene, energetski resursi, zaštita mira i globalizacija u centru su inicijativa Rimskog kluba od njegovog osnivanja. Sačinjen je od 35 podružnica, a od 2015. među njima je i srpska podružnica, koja učestvuje u rešavanju problema održivog razvoja i inkluzivnog razvoja Srbije.

Ovaj događaj, koji će se održati u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, organizovan je u saradnji sa atašeom za nauku Ambasade Italije u Beogradu, Rimskim klubom u Srbiji i Univerzitetom u Beogradu.

Srpska podružnica Rimskog kluba do sada je organizovala osam predavanja – o radioaktivnom otpadu u Srbiji, migracijama kao bezbedonosnom izazovu za jugoistočnu Evropu, fundamentalnim idejama za novu paradigmu u ekonomiji, hrani i poljoprivrednim resursima u 21. veku, ekonomiji i politici za realizaciju Ciljeva održivog razvoja, sudbini stranca u evropskoj migrantskoj krizi, astronomskim uzrocima klimatskih promena na Zemlji, i misteriji novca. Osim toga, do sada su se pojavila dva izveštaja Podružnice – Radioaktivni otpad u Srbiji: kako i gde sa njim?, čiji su autori I. Plećaš, S. Pavlović, M. Rajčević i N. Nešković, i Izlazak iz tranzicionizma: šta je Srbija naučila iz prošlih promašaja i preporuke za budućnost, čiji je autor D. Đuričin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Španci projektuju novu sponu Srema i Bačke - Potpisan memorandum za projekat mosta preko Dunava između Neština i Bačke Palanke

Projekat izgradnje mosta preko Dunava kod Bačke Palanke postao je konkretniji potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između srpskih vlasti i španske kompanije Centunions. Memorandum su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predstavnici španske kompanije Centunions, saopšteno je iz resornog ministarstva. - Osim ovog mosta, čija će dužina iznositi skoro dva kilometra, tačnije 1.915 metara, sa

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.