NavMenu

Velike mogućnosti za razvoj nautičkog turizma na Tamišu - Duž obale živi oko 200 ptičjih vrsta

Izvor: RTV Četvrtak, 14.03.2019. 19:19
Komentari
Podeli
(Foto: Nevena Cukućan)
Prelepi predeli duž obale, bogata flora i fauna čine Tamiš neverovatnim kapitalom Pančeva i Banata. Procenjuje se da duž obala te reke živi oko 200 ptičjih vrsta, i to je samo po sebi prava atrakcija za posmatrače ptica.

Interesantan je za lovce, ribolovce, rekreativce, ali nedovoljno iskorišćen. Na tome se intenzivno radi unazad nekoliko godina. Pokrenuta je priča i o razvoju nautičkog turizma nakon prošlogodišnje rekonstrukcije gradskog pristana.

- To je nama jako važno zato što Pančevo polako dobija status nautičkog grada. Od pre dve godine, kada smo dobili katamaran na korišćenje od grada, prevezli smo 6.500 ljudi. Ove godine je i 110 godina od izgradnje kula svetionika, one su jedinstvene kao takve u paru i njih ćemo promovisati. Krenućemo i po osnovnim i srednjim školama u Pančevu kako bi mlade upoznali sa bogatstvom koje imamo, jer mislim da oko 90% Pančevaca nije bilo na Tamišu. Dođu do keja i prošetaju, ali Pančevo sa Tamiša nisu videli - objašnjava Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančeva.

O potencijalima, ali i o potrebi da više brinemo o reci, godinama ukazuje i Milorad Timčenko koji je idejni tvorac eko regate Tamišu, koja se organizuje već deceniju.


- Moramo raditi na podizanju svesti po pitanju ekologije. Ima već 13 godina kako čistimo Tamiš od naših svetionika do gradske plaže, to su neka tri kilometra. Pre deset godina smo započeli i eko regatu koja ide od Pančeva do Opova, tako da čistimo i taj preostali deo od nekih 40 kilometara - objašnjava Timčenko.

Pančevci su pokretači inicijative za vraćanje Tamiša u status plovne reke. Dobijanje formalnog statusa plovnog puta otvorilo bi velike mogućnosti za razvoj Potamišja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.