Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.03.2019.| 17:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada Srbije izdvojila 520 miliona dinara za poljoprivredu - Usvojen i program za osnaživanje žena u IT sektoru

Ilustracija (Foto: Sasa Prudkov/shutterstock.com )
Vlаdа Srbije usvojilа je na sednici održanoj u četvrtak (14. marta) Uredbu o utvrđivanju Programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2019. godinu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će sredstva od 520 miliona dinara koristiti za uspešnije sprovođenje zemljišne politike – za izvođenje komasacije, poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta, nabavku nove opreme za navodnjavanje i bušenje ili iskopavanje bunara u te svrhe, kao i studijsko-istraživačke radove, programe i projekte, navodi se na sajtu Vlade.

Korisnici sredstava za pomenute aktivnosti mogu biti jedinice lokalne samouprave, fizička lica, privredna društva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, naučno-istraživačke organizacije, kao i ustanove osnovane od strane Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Vlada je usvojila i Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija za period 2019-2020. godine. Usvojenim programom stvaraju se uslovi za ravnopravno učešće žena u IT sektoru i za smanjenje rodnog jaza u digitalnom sektoru, kao i ravnomernija regionalna zastupljenost žena u ovoj oblasti.

S obzirom na procenu da u IT sektoru ima prostora za 50 do 100 hiljada novih radnih mesta do 2020. godine, Vlada je obezbedila 25,5 miliona dinara za 2019. godinu i 22 miliona dinara za 2020. godinu za obuku, edukaciju i prekvalifikaciju žena u ovoj oblasti.

Ovim programom biće obuhvaćene učenice, studentkinje, zaposlene žene koje su zainteresovane za prekvalifikaciju i pripadnice starije generacije, koje će biti podstaknute za korišćenje IT tehnologije.

Na sednici je usvojena i odluka Vlade da Specijalni rezervat prirode Rtanj bude stavljen pod zaštitu države kao poseban biodiverzitet istočne Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.