Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 14.03.2019.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojeni zakoni o turizmu i ugostiteljstvu - Depozit za turističke agencije, porez na stan na dan

Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Skupština Srbije usvojila je Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu, prenosi Beta.

Cilj zakona je, tvrde u Ministarstvu turizma, da se zaštite putnici i oni koji u tim oblastima posluju po zakonu i da se smanji siva ekonomija u tim delatnostima. Zakon o turizmu obavezuje turističke agencije da, pored obavezne garancije putovanja, moraju da daju i depozit.

- To znači da neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit. Time smo stvorili pravni osnov za kategorizaciju turističkih agencija - rekli su ranije u Ministarstvu turizma.

Kako su naveli, turističke agencije će se razvrstavati u skladu sa brojem prodatih aranžmana i u skladu sa vrednostima tih aranžmana, kako bi se kontrolisao njihov rad. Agencije koje prodaju više aranžmana i to onih koji su skuplji, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

Novim rešenjima predviđeno je i da se licenca za rad gubi ukoliko turistička agencija u toku godine dobije dve zabrane poslovanja.

Uvodi se paušalni porez za izdavanje stana na dan odnosno za izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima, a iznos uvedenog poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.