NavMenu

Francuska tajna osvojila Balkan Cheese Festival u Beogradu - Goranci doneli Šarski sir koji se pravi od 10. veka (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 13.03.2019. 18:39
Komentari
Podeli
Francuske tajne - Najbolji sir na Balkan Cheese festivalu (Foto: Dragana Obradović)Francuske tajne - Najbolji sir na Balkan Cheese festivalu
Sir je jedna od omiljenih namirnica širom sveta. Slave ga Francuzi, Italijani, ali i Srbi. Ne može se srpska trpeza zamisliti bez sira, pa nije ni čudo što je ova namirnica dobila i svoj festival.

Beograđani i gosti Beograda proteklog vikenda (9. i 10. mart) imali su priliku da probaju više od 300 vrsta sireva iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske. Beli, žuti, mladi ili oni malo zreliji... Na Balkan Cheese festivalu koji je održan u Domu omladine bilo je sireva za svačiji ukus.

Prvi put na ovom sajmu predstavljen je i čuveni šarski sir Sa Kosova i Metohije.

- Ovo je najautentičniji i jedan od najstarijih sireva na Balkanu koji se od 10. veka proizvodi na isti, tradicionalan način. Sir ima geografsko poreklo sa Kosova i Metohije, sa Šar-planine, iz Gore. Imamo kravlji i ovčji sir, potpuno prirodan i ekološki, koji se pakuje sa biljkom morač - rekli su za eKapiju na štandu proizvođača šarskog sira.

Takođe sa Kosova stigao je i dečanski sir, koji proizvode monasi manastira Dečani. Na njihovom štandu mogli ste da probate kozji tvrdi, ali mešavinu kozjeg i kravljeg dimljenog sira.

Zemlja gost ovogodišnjeg festivala bila je Slovenija. Na njihovom štandu bili su predstavljeni sirevi iz Bohinja i Novog Mesta.

- Iz Slovenije su stigla dva izlagača. Proizvođači iz Novog Mesta predstavili su veoma zanimljive sireve sa različitim dodacima. S druge strane, iz Bohinja, malog mesta koje se nalazi u Julijskim Alpima, stigao je čuveni Planšarski sir. Pravi se leti na planini, na nadmorskoj visini od 1.500 metara. Sir se proizvodi kao ementaler po švajcarskoj recepturi koja je u Bohinj stigla u 19. veku - rekao nam je Jure Sodja iz Turističkog društva Bohinj.

Sir sa tartufima (Foto: Dragana Obradović)Sir sa tartufima
Sirevi sa različitim ukusima postaju sve popularniji, pa smo i na ovom festivalu imali priliku da probamo voćne sireve, mocarelu obogaćenu različitim ukusima, sireve sa ljutom paprikom, suncokretom, susamom i drugim začinima. Veliko interesovanje vladalo je i za sir obogaćen tartufima, pa smo na štandu firme Damar tartufi shop zatekli veliku gužvu.

- Nudimo zaista veliki asortiman proizvoda. Imamo čokolade sa tartufima, po tome smo zaista specifični. Veoma je popularan i sir sa tartufima, a imamo i vino sa tartufima, namaze, maslinovo ulje... Najpre smo počeli da proizvodimo med sa tartufima, a sada u svojoj radnji imamo 42 proizvoda - rekli su nam iz ovog preduzeća.

Nezaobilazna na ovom sajmu bila je i mlekara Kupres iz Bosne i Hercegovine.

- Mi pravimo tvrde, punomasne sireve od obranog mleka. Imamo i sireve sa različitim ukusima i začinima, pravimo kravlje i kozje sireve, kao i njihove mešavine, klasik i dimljene sireve. Po narudžbini pravimo i sireve sa aronijom, limunom i orasima - rekla nam je Munevera Žilić iz Kupresa.

Kvalitet ovih sireva prepoznali su i posetioci sajma, pa je mlekara Kupres osvojila drugo mesto na Balkan Cheese festivalu.

Šampionsko prvo mesto osvojili su sirevi Francuske tajne, firme koju je u Srbiji otvorio Francuz Olivije Dluzni.

- Uvozimo francuske sireve koji se proizvode na Alpima. Duša naše priče je da držimo sireve isključivo sa farmi. U francuskim Alpima oštro se protivimo veleprodaji i držimo se malih proizvođača. Ovde uglavnom imamo zrele sireve od kuvanog mleka. Primera radi, najmlađi sir nam je iz maja meseca prošle godine. Naši sirevi su potpuno prirodni, organski i prave se po tradicionalnoj recepturi - rekao nam je Dluzni.

Priprema kačkavalja po tradicionalnoj recepturi (Foto: Dragana Obradović)Priprema kačkavalja po tradicionalnoj recepturi
A kako se pravi čuveni Pirotski kačkavalj mogli ste da vidite na štandu Mlekarske škole dr Obren Pejić iz Pirota. Tu ste mogli i da probate sir star svega 90 minuta.

- Tu smo da pokažemo tradicionalnu izradu kačkavalja, kako se to nekada radilo. Mlekarska škola postoji skoro 70 godina. Proizvodimo sve sve vrste sireva. Ipak, za komercijalnu svrhu pravimo kačkavalje, bele sireve, jogurt, ali i ovaj sveži sir. U ponudi su ovčiji, kravlji i kozji sirevi, ali i oni od mešanog mleka - rekli su nam na štandu Mlekarske škole.

Imali smo priliku i da probamo Belgrader - sir jakog karaktera. Reč je o kravljim sirevima od punomasnog mleka, koji se prave u Čurugu. Kako su nam rekli, za njihove sireve karakteristično je to što su pravljeni po holandskoj recepturi i po tome što svaki sir ima svoj poseban šmek.

Iz Crne Gore stigao je nadaleko poznat Pljevaljski sir, drugi proizvod iz Crne Gore koji ima zaštićeno geografsko poreklo. Posetioci su mogli da probaju mladi i stari sir, a kako su nam rekli, ovaj sir specifičan je zbog pašnjaka koji se nalaze na visokoj nadmorskoj visini, ali i po tradicionalnoj recepturi, staroj više od jednog veka.

Za one koji vole malo jače ukuse, pravi izbor je hercegovački sir iz mješine, čuveni torotan.

- Na ovom sajmu predstavili smo naš tradicionalni sir iz mješine, kajmak iz mješine, mladi kajmak, sir za mezu, kačkavalj... Svi oni proizvodi koji dolaze iz krševite Hercegovine. Interesovanje posetilaca je izuzetno, naročito za torotan i kajmak iz mješine - rekao nam je Davor Danilović.


Ove sireve mogli ste i i da zalijete vinima iz vinarija Tvrdoš, Vukoje, Anđelić i Maksimović.

Suhomesnati specijaliteti gazdinstva Vojinović iz Kuzmina (Foto: Dragana Obradović)Suhomesnati specijaliteti gazdinstva Vojinović iz Kuzmina
Uz dobar sir odlično se slažu i kvalitetni suhomesnati proizvodi, kojih na ovom sajmu nije nedostajalo. Iz poljoprivrednog gazdisntva Vojinović iz Kuzmina stigli su pravi specijaliteti kao što su domaća slanina, sremska kobasica, kulen.

- Na sajmu smo predstavili čak pet vrsta kulena, a ono po čemu smo specifični jeste kulen pravljen od ručno seckanog svinjskog bifteka, koji je svojevrstan delikates. Pravimo ga u kombinaciji sa našom najboljom ljutom paprikom i južnoameričkom kajenskom paprikom. Pravimo i domaći goveđi kulen, što je zaista retko u Srbiji, a poznati smo i po domaćoj kvalitetnoj slanini, za koju smo nagrađeni kao apsolutni šampioni kvaliteta Novosadskog poljoprivrednog sajma za 2018. godinu - rekao nam je Saša Vojinović.

A uz dobar obrok, ništa bolje od kvalitetnog pića. Rakijice, vina, likeri... Bilo je na sajmu zaista svega. Ipak, pažnju nam je privukla rakija od meda koju proizvodi Nevena Novićević iz Velike Plane. Rakija je nastala fermentacijom meda i bila je dve godine u jasenovom buretu. Za litar te rakije potrebno je dva kilograma meda.

Na sajmu nije falilo ni slatkih đakonija, a mi smo se odlučili da probamo kitnikez, vojvođanski slatkiš koji se pravi od dunje i meda, a poznat je i kao sir od dunja.

D. Obradović

Fotogalerija
Balkan Cheese Festival
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.