Izvor: eKapija | Sreda, 13.03.2019.| 17:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Siemens tokom 2018. prijavio najveći broj patenata u Evropi

Nemačka kompanija Siemens saopštila je u sredu (13. marta) da je tokom 2018. godine prijavila najviše patenata u Evropi i tako zauzela prvo mesto na rang listi prijava Evropske kancelarije za patente. Siemens je sa 2.493 patenata potisnuo prošlogodišnjeg lidera Huawei na drugo mesto, nakon koga slede Samsung i LG.

U 2017. godini Siemens je zauzimao drugo mesto po broju prijavljenih patenata, a poslednji put nalazio se na prvom mestu u Evropi 2011. godine.

Više od 25% patenata Siemensa prijavljeni su u oblasti Industrije 4.0 i digitalizacije, u kojoj je kompanija podnela znatno više prijava za prava intelektualne svojine nego prethodne godine, a bilo je i više prijava u oblastima veštačke inteligencije i sajber bezbednosti.

- Ovakvo rangiranje dokazuje da Siemens kontinuirano i dosledno ostvaruje izvanredne rezultate rada na inovacijama, posebno kada su u pitanju digitalne tehnologije. Mi nismo usredsređeni samo na brojnost patenata, već i na kvalitet i široku regionalnu pokrivenost našim pravima zaštite. Digitalizacija i važnost uslužnog poslovanja, pre svega, širu pokrivenost čine neophodnom - rekao je Beat Weibel, direktor Odeljenja za intelektualnu svojinu u kompaniji Siemens.

Kako je saopšteno, Siemens poseduje više od 65.000 patenata. Zaposleni u kompaniji podneli su oko 3.900 prijava patenata i 7.300 inicijalnih izveštaja o izumima širom sveta u fiskalnoj 2018. godini. Na bazi 220 radnih dana godišnje, to predstavlja prosečno oko 33 izuma dnevno. Siemens ima oko 43.000 zaposlenih koji se bave istraživanjem i razvojem u 44 zemlje, uključujući oko 14.100 u Nemačkoj, navodi se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.