Izvor: Tanjug | Četvrtak, 14.03.2019.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Komercijalna banka "na radaru" Raiffeisena?

Na "radaru" mogućih akvizicija Raiffeisen Bank International (RBI) nalazi se i Komercijalna banka u Srbiji, otkriveno je u sredu (13. marta) na konferenciji za novinare RBI u Beču.

- Trenutno se u više zemalja centralne i istočne Evrope sprovodi konsolidacija bankarskog sektora u kojem želi da učestvuje RBI - rekao je direktor RBI Johan Štrobel, dodajući da su, s tim u vezi, posebno interesantni Češka, Slovačka, Bugarska i Srbija.

Štrobel je naveo da na relevantnim tržištima RBI želi, nakon dugo vremena, da raste putem akvizicija portfolija ili kupovinom manjih banaka ako cena i okruženje budu odgovarali.

Na konferenciji za štampu, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja ostvareni u 2018. godini, uprava RBI je objasnila da prati javne i polujavne diskusije o privatizaciji Komercijalne banke, napominjući da proces prodaje još nije pokrenut, prenela je austrijska agencija APA.

Ministar finansija Siniša Mali je prošle nedelje najavio da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i da bi ceo postupak trebalo da bude završen do kraja godine, a beogradski mediji su ovih dana spekulisali da je interesovanje za kupovinu Komercijalne banke pokazalo pet domaćih i stranih investitora - tri strateške kompanije koje već imaju iskustvo u bankarskom sektoru i dva investiciona fonda kojima bankarstvo nije primarna delatnost.

Republika Srbija u Komercijalnoj banci ima 42% vlasništva, Evropska banka za obnovu i razvoj 24,4%, a Međunarodna finansijska korporacija IFC, koja je deo Svetske banke, ima 10%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.