Izvor: Capital | Sreda, 13.03.2019.| 16:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada RS raskinula koncesioni ugovor za gradnju vetroparka Trusina kod Nevesinja

(Foto: ekapija.com)
Vlada Republike Srpske raskinula je koncesioni ugovor o izgradnji vetroparka Trusina u Nevesinju sa firmom Eol prvi, u koji je bilo najavljeno ulaganje od 150 mil KM (oko 75 mil EUR).

Početak izgradnje ovog vetroparka nekoliko puta je odlagan, a iako su iz Ministarstva energetike i rudarstva ranije uveravali da je investitor ozbiljan i da je dostavio uverljive dokaze da radi na realizaciji ovog projekta, Vlada RS je na sednici prošle sedmice, ipak, donela rešenje o raskidu ugovora.

- Raskida se ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje parka vetrenjača na lokaciji Trusina u Nevesinju zaključen između Vlade RS, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i Eol prvi Nevesinje - navedeno je u rešenju Vlade RS.

Pomoćnik ministra za elektroenergetiku RS Milan Baštinac rekao je za Capital da je Vlada raskinula ugovor jer investitor već godinama ne dostavlja bankarsku garanciju.

- Koncesionar od potpisivanja ugovora o koncesiji nikada nije dostavio bankarsku garanciju - rekao je Baštinac i dodao da na projektu ništa značajno nije urađeno od momenta kada je firma dobila koncesiju.

Strateški partner preduzeća Eol prvi u ovom projektu trebalo je da bude firma Kermas, u vlasništvu Danka Končara, koji živi i radi u Londonu, a poreklom je sa naših prostora.

Vlada RS je firmi Eol prvi u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage 51 megavat.

Mediji su prošle godine pisali da bi gradnja vetroparka Trusina kod Nevesinja konačno mogla početi te da bi prvi kilovati struje trebalo bi da "poteku" krajem 2019.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.