NavMenu

Novi propisi EU štitiće male proizvođače hrane od nefer trgovinskih praksi

Izvor: Euractiv Sreda, 13.03.2019. 15:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: N K/shutterstock.com)Ilustracija
Evroposlanici 12. marta glasaju o novim propisima koji će pomoći da se poljoprivrednici i mali proizvođači hrane bolje zaštite od nepoštenih trgovinskih praksi. Tih praksi ima u svim sektorima ali su posebno veliki problem u lancu snabdevanja hranom jer predstavljaju ekonomski pritisak na poljoprivredne prozvođače, prenosi Euractiv.

Nova direktiva EU treba da obezbedi pošteniji tretman farmera i malih i srednjih preduzeća u sektoru proizvodnje hrane koji su osetljivi na nepoštene radnje velikih poslovnih partnera, poput supermarketa ili maloprodaje.

Mali isporučioci najčešće nisu dovoljno moćni u pregovorima sa velikim kupcima i obično nemaju alternativne kupce, naveo je Evropski parlament (EP).

Nepoštene trgovinske prakse su prakse koje se u velikoj meri razliku od dobrih komercijalnih odnosa i suprotne su dobroj veri i poštenom postupanju. Obično se uvode unilateralno i to jači partner slabijem. Mogu da se jave u svakoj fazi ugovornog odnosa - tokom pregovora, sprovođenja ugovora ili u postugovornoj fazi.

Te prakse mogu da ugroze opstanak malih proizvođača hrane ali i da obeshrabre manje biznise u izlasku na nova tržišta i investiranju u nove proizvode i tehnologije. Takođe, mogu da donesu neočekivane troškove ili smanje očekivanu zaradu slabijeg trgovinskog partnera, kao i da vode preobilnoj proizvodnji i bacanju hrane.

Novim pravilima uspostavljaju se minimalni standardi zaštite kojima se zabranjuju specifične nepoštene prakse kako bi se zaštitile kompanije sa prometom manjim od 350 mil EUR. Primenjivaće se na proizvođače, zadruge, prerađivače hrane i maloprodavce, kao i na snabdevače iz zemalja van EU.

EP navodi da se novim propisima zabranjuju odloženo plaćanje kvarljive hrane, otkazivanje isporuke u poslednjem trenutku, unilaterlane ili retroaktivne izmene ugovora, primoravanje isporučioca da plati za kalo i odbijanje pisanih ugovora.

Neke druge prakse, poput vraćanja neprodatih proizvoda snabdevaču, biće dozvoljene samo ako su se dve strane o tome prethodno jasno dogovorile.

Istraživanje Evropske komisije Eurobarometar pokazalo je da 88% Evropljana smatra važnim jačanje uloge poljoprivrednika u lancu snabdevanja hranom. Članice EU moraće da odrede službu koja će se baviti primenom novih pravila i biti zadužena da sprovodi istrage i kažnjava u slučaju kršenja.

Lanac snabdevanja hranom EU čine 300.000 prerađivača, 2,8 miliona distributera i maloprodavaca, 11 miliona poljoprivrednih gazdinstava i 500 miliona potrošača. Nova pravila stupiće na snagu kada ih odobre Parlament i Savet.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.