Izvor: Tangosix | Sreda, 13.03.2019.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

I Srbija privremeno zabranila letove aviona Boeing 737 MAX 8 i 9

Nakon što je većina zemalja zabranila letenje ka i prelet njihovih teritorija za seriju putničkih aviona Boeing 737 MAX zbog nedavnog udesa, i pošto je većina avio-kompanija mimo svojih nacionalnih vazduhoplovnih regulatora odlučila da privremeno prizemlji te letelice, i Direktorat civilnog vazduhoplovstva, nacionalno regulatorno vazduhoplovno telo Srbije, odlučilo se na privremenu zabranu.

– Imajući u vidu bezbednosnu direktivu Evropske agencije za bezbednost vazdušnog sabraćaja – EASA, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je doneo hitno vazduhoplovno obaveštenje (NOTAM) kojim se zabranjuje korišćenje vazduhoplova tipa Boeing model 737-8 MAX i 737-9 MAX za poletanje i sletanje na aerodrome u Republici Srbiji kao i za prelete u vazdušnom prostoru Republike Srbije. Napominjemo da u registru vazduhoplova u Republici Srbiji nije upisan pomenuti model vazduhoplova – navodi se u saopštenju DCV-a, prenosi portal TangoSix.

Kao meru predostrožnosti, EASA je u utorak 12. marta, objavila "Airworthines direktivu" koja, stupajući na snagu u 19:00 po Griniču, suspenduje sve letačke operacije svih modela 737-8 MAX i 737-9 MAX u Evropi. Takođe, EASA je izdala i "Safety direktivu" za obustavljanje svih komercijalnih letova tog tipa ka, iz ili unutar Evrope operatera koji nisu članice EASA-e, piše u saopštenju EASA-e koje je, takođe, izdato u utorak.

Ovim je posle Kine, Velike Britanije, Indije, Australije, Francuske, Holandije, Turske i drugih zemalja, MAX privremeno prizemljen na većini planete. Još jedino trenutno Sjedinjene Američke Države i Kanada kao značajniji operateri aviona nisu donele odluku o privremenom prizemljenju.

FlyDubai i Norwegian su bile jedine avio-kompanije koje su saobraćale ovim tipom aviona ka Aerodromu Nikola Tesla.I vazduhoplovne vlasti njihovih država takođe su prizemljile 737 MAX.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.