NavMenu

Proširene vene sve češće problem i kod mladih - Prva mera laserska operacija i tretman medicinskim lepkom

Izvor: eKapija Sreda, 13.03.2019. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Ditty_about_summer)
Proširene vene postale su globalni problem današnjice, kako među starijom, tako i među mlađom populacijom. Ovo oboljenje koje je poslednjih godina u porastu, nešto češće se pojavljuje kod žena, ali, neretko i muškarci starije dobi pate od "teških i umornih nogu".

Neka od najčešćih pitanja su, kako prepoznati i koji su to prvi simptomi proširenih vena, koji je najbolji metod za rešavanje ovog problema, i u kojoj meri je moguće da se ovo hronično-progresivno oboljenje vrati, čak i posle uspešno izvedene operacije?

O svemu ovome, razgovarali smo sa dr Dariom Jocićem, vaskularnim hirurgom i osnivačem Centra za savremeno lečenje vena.

Prema njegovim rečima, proširene vene su problem koji je u porastu, i to je najčešće oboljenje krvnih sudova, koje nastaje kada se naruši smer kretanja krvi. Faktori rizika za razvoj proširenih vena, kako kaže, uključuju trudnoću, dugotrajnu gojaznost, loše životne navike i jak genetski faktor, koji je u većini slučajeva presudan.

- Na početku pacijenti obično imaju tegobe u vidu povremenih bolova u nogama, grčeva, upale mišića, ali bez vidljivih vena ili vidljivih kapilara. Neki od pacijenata imaju i potrebu da hlade noge pre spavanja, i ne znaju da i to može biti najava oboljenja, a kod nekih problemi sa kapilarima mogu uputiti na neko moguće čvorište. U sledećem stadijumu dolazi i do vidljivih promena kada se pacijenti i najčešće javljaju lekaru i odlaze na dalju dijagnostiku.

Kako ističe dr Jocić, važno je da se što ranije pristupi lečenju kako se bolest dalje ne bi razvijala i dovela do pojave venskih rana koje značajno narušavaju kvalitet života. Međutim, u praksi to nije čest slučaj, jer i pored vidiljivih simptoma, neki pacijenati čekaju "poslednji momenat" kada je bolest već uznapredovala.

- Oboljenje je praćeno mnogim zabludama da li i kad treba operisati. Problem su i stigme, ali i nedostatak svesti, pa mnogi pacijenti kriju i od porodice da imaju neki vid problema. Kod nekih pacijenata nastaju i rane, dok ne shvate da nije potrebno da se muče godinama, kada je danas moguće rešiti problem brzo i posle toga biti sposoban za svakodnevne aktivnosti.


Pola sata do rešenja

Kada je reč o odabiru najbolje metode za saniranje proširenih vena, dr Jocić kaže da svakom pacijentu treba pristupiti induvidualno, i u zavisnosti od problema, preporučiti određenu metodu i rešenje.

- Važno je napomenuti da postoje pacijenti od 15 do 89 godina, pa, zavisno od toga kakav problem pacijent ima, treba ponuditi adekvatno rešenje. Kao prva mera lečenja preporučuju se minimalno invanzivni tretmani, kao što je laserka operacija vena ili tretman medicinskim lepkom, koji se radi u lokalnoj anesteziji i koji predstavlja novinu i u svetu i kod nas. Kada je reč o kapiralima, pacijentima je, takođe, dostupna terapija laserom.

Minimalno invanzivni tretman, kako kaže, traju oko pola sata, pacijent ne mora da leži u bolnici i posle toga je sposoban da izađe iz ordinacije i nastavi svoje dnevne aktivnosti.

- Najviše pacijenata operišem četvrtkom, pacijentima ostaje vikend za odmaranje, te već u ponedeljak mogu da se pojave na poslu - objašnjava dr Jocić.

Kada su u pitanju klasične operacije, koja su, kako kaže, dobre i dalje se izvode, jedini problem jeste teži postoperativni tok, od mesec do dva, što pacijentima ostavlja iskustveno veoma traumatično iskustvo i ne žele da ponove tu priču.

Na pitanje u kojoj meri je moguće da se problem sa proširenim venama vrati i posle uspešno izvedene operacije, dr Jocić kaže da je moguće, ali da nije čest slučaj.

- Recidivi su mogući, ali nisu tako česti. Važno je da pacijenti redovno dolaze na kontrolu. Danas postoji mnogo alata, koji služe za lečenje proširenih vena, koji ako se na vreme primenjuju, mogu efikasno da reše i da saniraju probleme - kaže dr Jocić.


Žene podložnije

Učestalost venskih oboljenja je značajna, jer čini gotovo 70% svih bolesti krvnih sudova kod čoveka. Takođe, prema nekim statistikama, čak 40% stanovništva će u nekom trenutku imati problem u vezi sa venskom cirkulacijom.

Prema statistici, problem sa venama se javlja nešto češće kod žena, pa su proširene vene prisutne kod oko 8% žena starosti od 20 do 29 godina, kod 41% žena starosti 50-59 godina i u 72% žena starosti 70-79 godina.

Kod muškaraca, problemi sa venama se javljaju kod 1% u dobi od 30-39 godina, kod 24% u dobi od 40-49 godina i kod 43% starih 70 do 79 godina.

S. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.