Izvor: Tanjug | Sreda, 13.03.2019.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

SMATSA dobitnik nagrade EK "Jedinstveno evropsko nebo 2019"

Ilustracija
Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) dobila je nagradu Evropske komisije (EK) "Jedinstveno evropsko nebo 2019" za multinacionalni projekat uspostavljanja zajedničkog vazdušnog prostora jugoistočne Evrope (SECSI), koji je pušten u operativnu upotrebu 1. februara 2018.

Evropska komisija je partnerima u projektu - a to su SMATSA i pružaoci usluga u vazdušnom saobraćaju iz Austrije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, priznanje dodelila u kategoriji poboljšanja u saobraćajnoj mreži, rečeno je Tanjugu u SMATSA.

Nagrada je dodeljena na prigodnoj svečanosti u okviru Svetskog kongresa industrije upravljanja vazdušnim saobraćajem (World Air Traffic Management Congress), koji se održava od 12. do 14. marta u Madridu.

Projekat prevoznicima pruža mogućnost izbora najkraćih ruta između srednje i jugoistočne Evrope, uključujući vazdušni tok prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku. Time se, kažu u SMATSA, doprinosi zaštiti prirode kroz smanjenje potrošnje goriva i emisije gasova uz kraće vreme letenja.

Potencijalne uštede u jednom danu, kako preciziraju, iznose do 1.940 nautičkih milja pređene udaljenosti, 285 minuta leta, uz smanjenje potrošnje goriva za 8.000 kg i emisije gasova za 25.500 kilograma. Projekat doprinosi ostvarenju ciljeva Evropske komisije u pogledu uspostave vazdušnog prostora slobodnih ruta širom Evrope i ispunjava zahteve korisnika iz vazdušnog prostora vezano za mogućnost izbora više ruta prema istim odredištima.

Takođe, projektom koji je podržao i Eurocontrol stvoren je jedan od najvećih prekograničnih vazdušnih prostora slobodnih ruta u Evropi, što je značajan korak prema ostvarenju zajedničkog evropskog vazdušnog prostora slobodnih ruta od 2022. godine, navode u SMATSA.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.