NavMenu

U Arilju počela izgradnja fabrike za preradu voća - Širenje mađarskih investicija izvan Vojvodine

Izvor: RINA Sreda, 13.03.2019. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović i zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar prisustvovali su u utorak, 12. marta, u Arilju polaganju kamena temeljca za fabriku za preradu voća ’H&S Fruits’, koja je zajednička investicija Srbije i Mađarske.

Nedimović je tom prilikom rekao da su prerada voća i izvoz u inostranstvo spas za poljoprivrednike u Srbiji, uz napomenu da će se u prvoj fazi u ariljskoj fabrici proizvoditi kaše i voćni koncentrati. Prema njegovim rečima, u Mađarskoj će se raditi dorada, dok je plan da u kasnijim fazama u Arilju bude kompletna proizvodnja.

Ministar je rekao da je inicijativa za izgradnju fabrike potekla 2016. godine, kad je održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, a da je tokom protekle godine Vlada Srbije tražila partnere, kompanije sa mađarske i srpske strane koje imaju dobre rezultate i snagu da iznesu projekat.

Rezultat će biti izvoz koncentrata koji nastaje kao produkt prerade industrijske maline i drugog voća, naveo je Nedimović, i podsetio da je Vlada u januaru odlučila da za razvoj prehrambene industrije izdvaja poseban novac.

On je izrazio zahvalnost mađarskim kolegama koje su prepoznale Srbiju kao dobrog političkog partnera, dodajući da je ta zemlja izdvojila 32 mil EUR za investicije na Zapadnom Balkanu.

Mađar je podsetio na to da je polaganje kamena temeljca za fabriku "H&S Fruits" u Arilju rezultat razgovora premijera Srbije i Mađarske i želje da se mađarska ulaganja prošire i van AP Vojvodine. On je poručio da investitori prepoznaju podršku koju Vlada Srbije pruža investitorima.


– Odabrali smo poljoprivredu kao primarni projekat za ulaganja – rekao je Mađar i dodao da Budimpešta deli stav sa Srbijom da bez snažne industrije i ekonomije ne postoji jaka nacionalna svest i napredak.

Prema njegovim rečima, jačanju saradnje i prijateljstva dvaju naroda i vlada doprineće i zajednički poslovni projekti i investicije poput otvaranja ove fabrike u Arilju.

Memorandum koji se odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu voća u Arilju potpisan je u Budimpešti, 9. februara 2018. godine, posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.