NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2019): PropSafe - Redizajnirane toplotne pumpe sa R290 gasom

Izvor: eKapija Utorak, 12.03.2019. 18:08
Komentari
Podeli
Kompanija Alfa Klima iz Knjaževca, specijalizovana za proizvodnju termotehničke opreme iz oblasti klimatizacije, hlađenja i ventilacije, inovirala je dizajn toplotnih pumpi sa R290 gasom, pod zaštićenim imenom PropSafe.

Naime, toplotne pumpe predstavljaju najefikasnije uređaje za grejanje, hlađenje i sušenje, ali njihova loša strana je to što koriste HFC gasove koji, ako iscure, doprinose globalnom zagrevanju. Zato je Međunarodnim sporazumom (Protokol iz Kigalija) doneta odluka da ovi gasovi do 2020. godine budu zabranjeni u najrazvijenijim zemljama, dok će u celom svetu ovi štetni gasovi postupno biti zabranjeni do 2035. godine.

Samim tim, proizvođači toplotnih pumpi morali su da pronađu adekvatno rešenje za zamenu HFC gasova. Kao najbolje rešenje nametnuo se gas R290, koji je zapaljiv na 470C i postoji opasnost da ga varnica iz električnih komponenti zapali ako iscuri u trenutku varničenja.

Kompanije u svetu rešile su problem ugrađivanjem električnih komponenti u tzv. "eksplozivnoj zaštiti".

Alfa Klima iz Knjaževca otišla je korak dalje i svojim projektom PropSafe rešila problem na mnogo efikasniji i jeftiniji način. Kompanija je za razvoj rešenja dobila sredstva Evropske komisije, dok je podrška stigla i od Fonda za inovacioni razvoje, od koga je Alfa Klima 2018. godine dobila sredstva za pokretanje i razvoj serijske proizvodnje.

(Foto: lOvE lOvE/shutterstock.com)

INOVATIVNOST

PropSafe predstavlja potpuno inovativno rešenje koje garantuje 100% bezbednosti, a košta 30% manje u proizvodnji. Ovo je jedino ovakvo rešenje u svetu, zahvaljujući kome je Alfa Klima dospela na listu izuzetnih kompanija. Za ovu inovaciju kompanija je prijavila patent, sada se čeka izveštaj o stanju tehnike od Patentnog zavoda.

Iako su toplotne pumpe najefikasniji uređaji za grejanje, hlađenje i sušenje, imaju i svoju slabu stranu koja se ogleda u upotrebi HFC gasova. Ukoliko iscure, ovi gasovi doprinose globalnom zagrevanju. Iz tog razloga biće zabranjeni od 2020. godine u najrazvijenijim zemljama, dok će njihova upotreba u ostatku sveta biti zabranjena do 2035. godine.

Najbolji gas za zamenu HFC u toplotnim pumpama do 20 kilovata je propan - R290. Međutim, problem kod ovog gasa je to što je zapaljiv na 470C i postoji opasnost da ga varnica iz električnih komponenti zapali, ako iscuri u trenutku varničenja. Zato su evropske kompanije bile prinuđene da u toplotne pumpe ugrade i električne prekidače u takozvanoj "eksplozivnoj zaštiti". To rešenje, međutim, povećava cenu toplotnih pumpi za 30%, pošto su ove komponente i do 10 puta skuplje u odnosu na obične električne komponente.

Kako bi izbegli sve ovo, inženjeri kompanije Alfa Klima razvili su inovativni dizajn toplotnih pumpi sa R290 gasom pod zaštićenim imenom PropSafe. Naime, kompanija je redizajnirala način kako se sistem sklapa, a zahvaljujući ovom rešenju, električne komponente u eksplozivnoj zaštiti pumpama nisu potrebne. Na ovaj način, toplotne pumpe zadržale su istu cenu, a kompanija je sebi obezbedila vodeće mesto na svetskom tržištu.

Jednaka bezbednost, 30% niža cena i prva (i jedina) kompanija sa ovakvim rešenjem na tržištu - poslovne su devize su kojima se rukovodi Alfa Klima.

Napore Alfa Klime prepoznala je i Evropska komisija, pa je ova inovacija dobila podršku Evropske Komisije kroz dodelu bespovratnih sredstava iz programa Horizon 2020. u 2017/2018 godini.

Kompanija je 2018. godine krenula i u pravljenje linije za serijsku proizvodnju toplotnih pumpi do 10 kilovata, jer je utvrđeno da su to proizvodi koji se najčešće koriste. Za ovu investiciju podrška je stigla i od Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije dodelom bespovratnih sredstava za razvoj serijske proizvodnje u periodu od 2018. do 2020. Očekuje se da pilot projekat krene već u maju 2019. godine.

Značajno je napomenuti da je Alfa klima jedina kompanija sa Balkana koja se bavi proizvodnjom toplotnih pumpi. Već sada, kompanija je dobila ponudu za saradnju od brojnih evropskih firmi. Sporazum o saradnji sklopljen je sa jednim od vodećih proizvođača peći na pelet - kompanijom Palazzetti iz Italije.

Tako će toplotne pumpe koje proizvodi Alfa Klima biti ugrađene u pelet peći ovog italijanskog proizvođača, čime će to postati jedina kompanija koja svojim potrošačima nudi kombinovana rešenja i za leto i za zimu. To je takođe značajna inovacija, koja ima veliki potencijal, jer obuhvata jako veliko tržište.

Danas u Evorpi ima oko 18 miliona peći na pelet i drva koje će morati da se zamene do 2023. godine jer ne zadovoljavaju kriterijume. Samim tim, ova saradnja predstavlja veliki pomak u poslovanju za kompaniju Alfa Klima.

(Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)

DRUŠTVENA KORISNOST

Društvena korisnost zamene HFC gasova alternativama potvrđena je Međunarodnim sporazumom o klimatskim promenama iz Pariza. Alfa Klima je jedina kompanija iz Srbije koja je na osnovu tog sporazuma pokrenula projektovanje i proizvodnju nove generacije toplotnih pumpi koje će, ne samo smanjiti potrošnju električne energije (koja se u Srbiji i dalje većinom dobija iz uglja), već i direktno doprineti smanjenju globalnog zagrevanja.


Osim pozitivnog uticaja na životnu sredinu, uspešno poslovanje Alfa Klime ima značajnu korist za lokalnu zajednicu. Ona se ogleda u povećanju izvoza, povećanju prihoda od poreza, ali i otvaranju novih radnih mesta.

Tako se u već postojećim proizvodnim kapacitetima očekuje povećanje zaposlenosti za 12%. Početak serijske proizvodnje, koja se očekuje 2021. godine, trebalo bi da otvori još 200 novih radnih mesta.

Pozicioniranost kompanije u Knjaževcu značajno doprinosi ekonomskom napretku ovog slabo razvijenog područja.

(Foto: Number1411/shutterstock.com)

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Alfa Klima jedina je domaća kompanija za proizvodnju sistema sa toplotnim pumpama već 20 godina - svi ostali samo sklapaju uvozne komponente. Do sada ima preko 3.000 instalacija. Inovativnost prati rad Alfa Klime od osnivanja, i nekoliko novih rešenja se prodaju u svetu, prevashodno preko Emerson Climate Technology, najvećeg proizvođača i distributera delova za toplotne pumpe u svetu.

PropSafe toplotne pumpe se proizvode u Alfa Klimi po narudžbini za velike kupce (fabrike, hotele, restorane, hipermarkete) od 2018. godine. Zahvaljujući PropSafe inovaciji Alfa Klima je povećala ukupan prihod u 2018 za 26% a već primljene narudžbine za 2019 ukazuju na još veći rast.

Uz podršku Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije očekuje se da već krajem 2019. godine krene serijska proizvodnja za domaćinstva i manje komercijalne korisnike, koja bi dostigla pun kapacitet do kraja 2020. godine. Sa ovom proizvodnjom prihodi Alfa Klime će se učetvorostručiti.

Prihodi od PropSafe tehnologije se očekuju da rastu eksponencijalno posle 2020. godine, kada se očekuje da krene prihod od licenciranja PropSafe rešenja drugim evropskim proizvođačima.

U Evropi se godišnje ugradi oko 1,2 miliona toplotnih pumpi godišnje. Hvatanjem samo 1% tog tržišta kroz licenciranje Alfa Klima obezbeđuje dugotrajan stabilan prihod koji će usmeriti u nove inovacije.

Ukoliko je PropSafe toplotna pumpa Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.