Izvor: Beta | Utorak, 12.03.2019.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvoz iz Srbije u januaru povećan 3%, a uvoz 11,5%

(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Izvoz robe iz Srbije u januaru ove godine bio je u vrednosti oko 1,19 mlrd EUR, što je 3% više nego u istom mesecu prošle godine, dok je uvoz povećan 11,5%, na 1,65 mlrd EUR, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena iznosila je 2,84 mlrd EUR, što je porast od 7,8%, dok je trgovinski deficit od 466,7 mil EUR uvećan za 40,9%.

Pokrivenost uvoza izvozom u januaru je bila 71,8% i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 77,7%.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,8% ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bili su Nemačka, Italija, BiH, Rusija i Rumunija, a u uvozu Rusija, Nemačka, Kina, Italija i Mađarska.

U razmeni sa zemljama regiona sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) ostvaren je suficit od 103,2 mil EUR.

Srbija ima suficit i u razmeni sa Italijom, Slovačkom, Bugarskom, Velikom Britanijom, Hrvatskom, Rumunijom, Austrijom, Švedskom, Slovenijom i Holandijom.

Najveći deficit je u trgovini sa Rusijom (zbog uvoza energenata) i Kinom (zbog uvoza telefona i laptopova). Sledi deficit sa SAD, Turskom, Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Ukrajinom, Korejom, Mađarskom, Vijetnamom, Belgijom, Švajcarskom, Danskom, Nemačkom...
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.