Izvor: eKapija | Utorak, 12.03.2019.| 12:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rezultati istraživanja štetnosti pesticida ne mogu da budu tajna, presudio Evropski sud

Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Evropski sud (ECJ) odlučio je da Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) mora da objavi sve studije o rizicima za nastanak raka koje izaziva glifosat, piše agrobiznis.hr, a prenosi Agro TV.

Sud se složio s argumentima Kluba zastupnika Stranke zelenih/ESS-a o postojanju javnog interesa za transparentnost koji prevazilazi tvrdnje kompanija poput Monsanta da se studije o rizicima za rak, koje se koriste u procesu odobravanja glifosata, ne mogu objaviti zbog zaštite komercijalnih interesa kompanija.

U navedenom sudskom slučaju, zastupnici Zelenih u Evropskom parlamentu žalili su se u maju 2017. godine zbog neobjavljenih dokumenata na osnovu kojih se vrši postupak odobravanja pesticida. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) prethodno je izjavila da je glifosat klasifikovan kao nekancerogen na osnovu neobjavljenih studija, uključujući i Monsantove.

– Ova odluka je prekretnica i pobeda za sve one koji zagovaraju veću transparentnost u procesu donošenja odluka na nivou EU. Sud je jasno dao do znanja da u ovom slučaju tajnost u zaštiti poslovnih interesa nije opravdana. EFSA sada mora da objavi izveštaje agrohemijskih divova o toksičnosti svojih proizvoda, kako bi naučnici i javnost mogli da procene opasnosti koje ti pesticidi predstavljaju za ljudsko zdravlje i okolinu. Od sada će javnost i nezavisni naučnici moći da vide kako agrohemijska industrija kreira vlastite izveštaje o bezbednosti svojih proizvoda koji su potrebni za proces njihove autorizacije, kao što je to bio slučaj kod glifosata. Zahvaljujući objavljivanju svih dostupnih studija u budućnosti, nezavisni naučnici će moći donesu naučne zaključke o proceni pesticida. Od izuzetne je važnosti da imamo regulatorni sistem koji deluje u interesu zdravlja ljudi, bioraznolikosti i okoline, a ne u interesu kompanija – kaže zastupnik Zelenih i član Odbora za zaštitu okoline, javno zdravlje i bezbednost hrane Evropskog parlamenta Davor Škrlec.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.