NavMenu

Gradnja pogona "Naš med" gotova za dva meseca - Za opremanje nedostaje 250.000 EUR

Izvor: Agroklub Utorak, 12.03.2019. 09:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nitr/shutterstock.com)Ilustracija
Savez pčelarskih organizacija Srbije za izgradnju sopstvenog pogona za prikupljanje i plasman meda do sada je obezbedio oko 1,2 mil EUR, a da bi on bio kompletno završen biće potrebno još oko 250.000 EUR za njegovo opremanje. Građevinski radovi biće gotovi za dva meseca.

Savez pčelarskih organizacija Srbije je zbog, kako navode, nekorektnog odnosa većine otkupljivača meda, bio prinuđen da krene u skup i komplikovan projekat izgradnje pogona za otkup meda, koji će nositi naziv "Naš med" DOO.

- Tražili smo opštinu u Srbiji koja će nam ponuditi najbolje uslove. U konkurenciji 32 prijavljene opštine Rača je iznela najbolju ponudu. Novac za izgradnju smo sakupljali na sve moguće načine. Uzeli smo kredit u visini od 300.000 evra, a deo novca smo obezbedili od donacija pčelara. Do sada smo obezbedili 1,2 mil EUR. Gradnja pogona je pri kraju, za dva meseca očekujemo završetak građevinskih radova - objašnjava predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.


Zbog loše otkupne cene godišnji gubitak 2 mil EUR

Neizvesno je kada će pčelari svoj med moći da predaju u Rači, jer da bi pogon bio spreman za rad nedostaje još oko 250.000 EUR za njegovo opremanje. Koliko je on važan za pčelare govori podatak da zbog nekorektnosti otkupljivača u formiranju cene, po rečima Živadinovića, oni godišnje gube oko 2 mil EUR.

- Molim pčelare da ne izgubimo još jednu godinu i dodatnih 2 mil EUR. Tražili smo podršku u iznosu od 120 dinara po košnici i to je apsolutno dovoljno. Ako neko ne može toliko, neka pomogne sa manjim iznosom. Važno je da se objedinimo oko te ideje i da shvatimo da nam je svima to potrebno - ističe Rodoljub Živadinović.

Pravo da predaju med u pogon imaće svi pčelari Saveza pčelarskih organizacija Srbije, ali prednost u otkupu će imati oni koji su pomogli njegovu izgradnju.

Poučeni iskustvom i problemima pri otkupu meda sa kojima se susreću godinama unazad, u pomoć su prvi pritekli pčelari u starijem životnom dobu. Kroz finansijsku podršku žele da pomognu svojim naslednicima da plasiraju med po najboljim uslovima.


Čuvanje meda biće na ceni

Glavna ideja je kako kaže naš sagovornik da rad pogona bude u potpunosti javan. Da svaki član može da pogleda sve fakture.

- Osim toga, otišli smo korak dalje i planiramo da objekat pokrijemo sa više od 40 kamera, koje će onlajn 24 časa prenositi sve što se događa u pogonu. Smatramo da će to podići njegovu ozbiljnost. Zbog toga očekujemo veliko poverenje i stranih kupaca, koji su inače veoma nepoverljivi, ali vole naše proizvode - kaže Živadinović.

Pogon će imati sve varijante otkupa koje inače postoje, s tim što će pčelari u ponudi imati i opciju čuvanja meda. Uslovi otkupa biće poznati, pa će tako pčelari novac moći da dobiju i unapred. No, oni koji žele da se malo strpe i da med stave na čuvanje, imaće pravo na veću cenu, čak i od one koja je ugovorena.


Med će biti analiziran i zapečaćen

Ugovor o čuvanju meda podrazumeva da pčelar stavi svoj med na raspolaganje pogonu. Može ga čuvati ili u objektu ili kod njega kući. Taj med će biti analiziran, zapečaćen i u roku koji je naveden ugovorom, pčelar će biti obavezan da ga čuva i neće smeti da ga proda nikom drugom.

- U tom periodu znamo koje količine meda imamo na raspolaganju i to nam omogućuje da potpišemo dugoročne ugovore za veće količine. To obezbeđuje bolje cene i sigurniji plasman - ističe predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

- Na kraju godine sve što se proda u malim pakovanjima u Srbiji ili inostranstvu obezbediće veći profit, koji će podeliti upravo oni koji su imali najviše poverenja u ovu priču - kaže Živadinović.


Na dobitku i domaći kupci

Iako za pčelare maloprodaja predstavlja najskuplji način plasmana meda, jer za to nemaju obrtna sredstva, potrošači u Srbiji moći će da kupe pravi med sa garancijom kvaliteta svih vrsta.

- Pokušaćemo da odmah na startu određenu količinu meda stavimo na domaće tržište. Pre svega od onih pčelara koji daju med na čuvanje, jer to je realno najbolji način da se proda med. Zaista je grehota da naša deca jedu kukuruzni sirup ili šta se već sve naziva medom. Mnogo je falsifikata na tržištu i nije u redu da norveška, japanska ili nemačka deca jedu pravi med, a naša ne. Moramo prvo da snabdemo naše tržište, da podignemo svest potrošača o tome šta je pravi med i kako mogu da provere njegov kvalitet - objašnjava Živadinović.

Procenjuje se da se u Srbiji godišnje u proseku proizvede oko 7.000 tona meda, od toga se izveze od 2.000-3.000 tona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.