NavMenu

Devizne rezerve Narodne banke Srbije krajem februara 11,398 mlrd EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.03.2019. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju februara, iznosile 11,398 mlrd EUR, što je za 51,9 mil EUR više u odnosu na januar, odnosno za čak 1,607 mlrd EUR više nego na kraju februara 2018. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 187% i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navodi se u saopštenju NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 8,96 mlrd EUR, što je nešto niže u odnosu na kraj prethodnog meseca kada su iznosile 8,978 mlrd EUR.

Na povećanje bruto deviznih rezervi u februaru najviše su uticali prilivi po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 104,1 mil EUR. Dodatno, pozitivan efekat na devizne rezerve u februaru su imali i tržišni faktori u iznosu od 53,5 mil EUR.

Navedeni prilivi u potpunosti su nadomestili odlive po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu - neto odliv u iznosu od 90,0 mil EUR (odliv od 120,0 mil EUR po osnovu dodatnih svop aukcija – operacije koje su u januaru uticale na povećanje deviznih rezervi i priliv od 30 mil EUR po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu) i po osnovu razduženja države i drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 15,7 mil EUR.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 433,6 mil EUR i bio je za 61,3 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 928,5 mil EUR.

Posmatrano na nivou meseca, dinar je u februaru nominalno ojačao za 0,2% u odnosu na evro, dok je od početka ove godine vrednost dinara gotovo nepromenjena u odnosu na evro. U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u februaru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 mil EUR, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

Radi postepenog prilagođavanja bankarskog sektora situaciji poboljšane likvidnosti na novčanom tržištu nakon prve dodatne svop aukcije u 2019. godini koja je bila organizovana 28. januara sa rokom dospeća od dve nedelje, Narodna banka Srbije je u februaru organizovala dve dodatne svop aukcije deviza EUR/RSD.

Na aukciji organizovanoj 11. februara NBS je od banaka svop kupila 110,5 mil EUR, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 13,1 milijarde dinara. Na aukciji organizovanoj 25. februara NBS je od banaka svop kupila 70 mil EUR, a bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 8,3 milijarde dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.