Izvor: InHotel | Ponedeljak, 11.03.2019.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Janez Jager, Best Hospitality Solutions - I uz male investicije do preokreta u banjskom turizmu

Janez Jager
Kako do stvaranja nove destinacije ili šta smo to uradili za revitalizaciju banjskog turizma? O svemu ovome detaljnije na predstojećoj konferenciji Hotel Summit Srbija, koja će, u organizaciji InHotel magazina, biti održana 21. marta 2019. u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. Informacije i prijave na www.hotel-summit.rs

Autor: Janez Jager
Partner, Best Hospitality Solutions, Slovenija

Banjski turizam prošao je kroz nekoliko faza od klasičnog lečilišta do velnes hotela i kompleksa, dok danas možemo da govorimo i o medicinsko-velnes kompleksima, "zdravim" hotelima i odredištima koja su poznata kao spa destinacije.

Pitanje je kako posložiti proizvod, kako to uraditi da generiše dovoljnu potražnju gostiju koji su spremni da plate adekvatnu cenu za paket usluga koje se nude u tom segmentu turizma, i to da se na kraju osigura kompetitivan doprinos na kapital investitora.

Velnes, a naročito medicinski velnes turizam udružuje najkompleksniju ponudu od svih smeštajnih proizvoda. On podrazumeva smeštaj, hranu i piće, infrastrukturu za rekreaciju. Čiji su ključni deo unutrašnji bazeni, velnes prostor i medicinu. Svi ti elementi ponude stvaraju troškovnu i investicijsko tešku operaciju, naročito u poređenju sa gradskim hotelima, koji nude samo smeštaj ili smeštaj sa doručkom.

Generalno, izazovno je u Evropi, jer tržište priznaje retko kojim termama premijum cene. Ipak, svetli primeri koji uspevaju na ovom putu imaju neke zajedničke tačke koje možemo posmatrati kroz dve kategorije:


1. Priča i vrhunski dizajn

Terme Olimia, Slovenija – izvandredni dizajn koji spaja prirodu i infrastrukturu arhitektonskog studija Enota
Terme Sveti Martin, Hrvatska – priča i dizajn kompleksa bazirani na filozofiji zdravog održivog života (antropozofija) Rudolpha Steinera

2. Superiorni kvalitet i personalizovana usluga

Lanserhof, Austrija – ekskluzivni centar ozdravljenja uz pomoć prirode
Espace Henri Chenot, Italija – Health Wellness Palace
Clinique La Prairie, Švajcarska - Better Aging

Starenje populacije i trend zdravog i održivog života potenciraju potražnju proizvoda i usluga koji pomažu u optimizaciji životnog stila i na putu zdravog starenja. Kroz zdravo starenje, ljudi ostaju aktivni i mentalno fit do visoke starosti. Inovativni medicinsko-velnes hoteli i kompleksi su sigurno jedan od takvih proizvoda, koji ima svetlu budućnost. Ono što je veoma bitno je da ne slede mantru turizma koja potencira traženje i pružanje "doživljaja", nego da se fokusiraju na ponudu koja gostima osigurava "saznanja" o samom sebi i o društvu, po koje se gost stalno vraća.

Srbija, slično kao ceo region Panonske nizije ima izvanredno bogastvo prirodnih termomineralnih lekovitih voda, koje su osnova banjskog turizma. Primeri iz Austrije, Slovenije i Hrvatske pokazuju kako se može uz pomoć stvaranja "priče" bazirane na prirodnim i kulturnim temeljima, uz sinhronizaciju usluge, već sa relativo malom investicijom napraviti veliki preokret u poslovanju i poslovnim rezultatima postojećih banjskih postrojenja u inovativne produkte.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.