NavMenu

Beogradska kompanija WIG povećala obim poslovanja za 15% - Automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora tražen u svetu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.03.2019. 15:45
Komentari
Podeli
Portal eKapija raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2018. godini - Aurea 2019, a u susret novim dobitnicima posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Beogradska kompanija WIG, koja je bila nominovana za Aureu 2018, je tokom 2017. razvila automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora za efikasno ispunjavanje naftnih bušotina posle eksploatacije. Od decembra 2017. postrojenje radi u punom kapacitetu.

Ovim sistemom se rešava jedan od izuzetno složenih problema skladištenja zagađene slojne vode tokom eksploatacije nafte i gasa, a kompanija je za ovaj sistem dobila priznanje za društvenu korisnost.

Naime, dosadašnja rešenja u našoj zemlji zasnivala su se uglavnom na manuelnom radu i laboratorijskim analizama, a primenom automatizovanog postrojenja za pripremu rastvora koje je osmislila beogradska kompanija, proces pripreme, kontrola i vođenje čitavog procesa, daju 10 puta bolje rezultate u odnosu na dosadašnje postupke, kako po količinima tako i po skraćenju vremena.

Sistem je nastao kao odgovor na potrebe vodećeg proizvođača nafte i gasa u Srbiji za rešavanje ovog problema, uz snažan ekonomski i ekološki efekat.

Princip koji je u osnovi razvoja automatizovanog postrojenja za industrijsku pripremu slanog rastvora, dodatno bi mogao da nađe primenu i u drugim granama industrije - za uklanjanje snega i leda sa puteva, omekšavanje vode, za hlađenje (čelik i drugi metali), u hemijskoj industriji i sl. Nakon godinu dana poslovanja, koje je, kako je rečeno za naš portal, poraslo za 15%, pitali smo ljude iz kompaniju WIG, kakvo je interesovanje za ovaj sistem u našoj zemlji, a kakvo u inostranstvu?

Dodela priznanja za društvenu korisnostDodela priznanja za društvenu korisnost
Kako iz kompanije kažu za eKapiju, sistem još nije našao primenu u drugim delatnostima, a interesovanje u drugim zemljama ne jenjava.

- Na tržištu Srbije postoji samo jedan klijent za takvu opremu, a to je NIS GPN. Na svetskom tržištu postoji dokazano velika potreba, no mi nemamo dovoljno prilika, niti finansijske snage da tako nešto promovišemo.
U drugim zemljama, dodaju, za slične i tehnički uporedive sisteme pripreme slanih rastvora u procesima ekstrakcije sirove nafte postoji veoma velika potreba i interesovanje.

Podsetimo, u Srbiji postoji nekoliko hiljada bušotina i velika potreba da se nakon eksploatacije zatvore na pravi način, kako se ne bi urušile.

Od decembra 2017. godine postrojenje radi u punom kapacitetu, a, budući da je reč o originalnom tehnološkom rešenju, savremena tehnološka oprema i odgovarajući monitoring daju osnovu za primenu procesa na većem broju naftnih bušotina, kako kod nas, tako i u inostranstvu.

Kada su u pitanju naredni planovi, iz kompanije WIG kažu da je jedan od ciljeva da odgovore zahtevima domaćeg tržišta ali i tržišta okolnih zemalja za opremom i uslugama iz domena Engineering Contracting (EPC)

- Nadamo se da ćemo time na najbolji način promovišemo sebe i za neka druga tržišta, i dodaju da je jedan od od planova i uvećanje prihoda za 20%.

S. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.