Izvor: Nezavisne novine | Ponedeljak, 11.03.2019.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Agrokomerc definitivno ne ide u stečaj

Agrokomerc iz Velike Kladuše definitivno ne ide u stečaj, potvrdio je svojom odlukom Opštinski sud u Bihaću, nakon što mu je ovaj predmet ponovo vraćen na odlučivanje.

Taj sud je početkom ove godine doneo odluku o pokretanju stečaja u Agrokomercu, na traženje sedam predlagača kojima je ovo preduzeće dužnik. Na tu odluku se menadžment firme žalio Kantonalnom sudu, koji je poništio odluku i predmet opet vratio na prvostepeno odlučivanje.

U najnovijoj odluci Opštinskog suda Bihać navodi se kako je odlučeno da se obustavi stečajni postupak u Agrokomercu zbog odredbi Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, kojim je definisano da se u toku postupka finansijske konsolidacije ne može pokretati prinudna naplata potraživanja nad imovinom društva s većinskim učešćem državnog kapitala.

Ranijom odlukom Vlade FBiH od 4. decembra 2014. odobreno je pokretanje postupka finansijske konsolidacije u Agrokomercu i utvrđen je njegov rok do 10. jula 2019. godine. Ovom sudskom odlukom zadovoljni su u Upravi Agrokomerca, te ističu da preduzeće poseduje ekonomsku sposobnost da u narednom periodu, kroz normalno poslovanje, stane na vlastite noge.

Mirsad Hamidović, vršilac dužnosti direktora, kaže kako je firma protekle godine kroz vlastito poslovanje obezbedila uslove za penzionisanje 115 bivših radnika, a spremni su dogovorno izmiriti i dugovanja prema komitentima koji su zatražili pokretanje stečaja.

- Vlada Federacije BiH, kao titular imovine, je u decembru 2014. donela odluku o finansijskoj konsolidaciji Agrokomerca, koja važi do 10. jula 2019. godine, i tu odluku može prekinuti jedino Vlada, nikakav opštinski sud. Zbog toga je logično da je odluka o stečaju pala - smatra Hamidović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.