NavMenu

MMF: Državne firme u BiH dužne više od 4 mlrd EUR

Izvor: Nezavisne novine Ponedeljak, 11.03.2019. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Državna preduzeća u BiH duguju čak 8,1 mlrd KM (više od 4 mlrd EUR), navodi su u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju u ovoj oblasti, prvoj studiji te vrste ikad sprovedenoj u BiH.

U studiji se ističe da u BiH ima 548 državnih preduzeća, u kojima radi 80.000 zaposlenih, što čini oko 10% ukupne radne snage u BiH. Na papiru, ova preduzeća imaju imovinu od 31 mlrd KM i prihode od 6,7 milijardi. Međutim, činjenica da su dugovi u milijardama maraka, najbolje govori koliko je situacija u javnom sektoru ozbiljna i alarmantna.

Uprkos prekomernom broju zaposlenih i ogromnim gubicima, državna preduzeća, prema studiji MMF-a, čine oko petinu ekonomije u BiH, a sa državom ukupni dug iznosi više od 60% bruto domaćeg proizvoda.

Ako se ti katastrofalni podaci uporede s 80 mil KM, koliko država uprihodi od dividendi u državnim preduzećima, dobija se još gora slika, a MMF ukazuje i na to da se putem transfera u državna preduzeća upumpava dodatnih 215 mil KM. Takođe, dodaju da je kontrola stranaka nad državnim preduzećima izuzetno jaka i da one utiču na sve odluke koje se tamo donose.

Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH i autor studije, kaže da ga je najviše iznenadila veličina samog sektora, ali i količina neplaćenih poreza i doprinosa.

- Državna preduzeća očigledno ne doprinose dovoljno ekonomiji. Kada dodate dug državnih preduzeća, javna zaduženost u BiH je 60%, a o tome se ne govori često. Da bi se svi ovi problemi mogli rešiti, potrebne su odlučne i bolne političke odluke. Mnogo je troškova, mnogo menadžerskih pozicija, a s obzirom na to da menadžere imenuju vlasti, ovo su preduzeća koja suštinski kontroliše vlada - rekao je Parodi.


On smatra da privatizacija može biti jedno od rešenja, ali da je na državi kao vlasniku da što pre donese mere koje će smanjiti ove ogromne izdatke koje plaćaju poreski obveznici BiH.

- Političari žele da izbegnu rizike koje bi privatizacija mogla da donese. Problem je što, dok oni razmišljaju šta da urade, stanje u državnim preduzećima je iz dana u dan gore - rekao je Parodi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.