Izvor: Politika | Nedelja, 10.03.2019.| 17:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada ulaže 100 mil EUR u digitalizaciju škola - Od 1. septembra 2019. i prvaci uče iz digitalnih udžbenika

Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)

Digitalnu nastavu već pohađaju učenici prvog i petog razreda u okviru pilot-projekta "Dve hiljade digitalnih učionica".


Svi prvaci u zemlji koji od 1. septembra 2019. godine sednu u đačke klupe učiće iz digitalnih udžbenika, u "pametnim učionicama", sa učiteljima posebno obučenim za taj vid nastave, saznaje "Politika" u Vladi Srbije.

U okviru trogodišnjeg projekta digitalna nastava od početka školske 2021/2022. godine biće sprovedena u svim razredima osmoletki i gimnazija, kao i u većini srednjih stručnih škola, najavljuju u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Za uvođenje digitalizacije ne samo u gradske, već i u sve seoske škole, biće utrošeno 100 mil EUR, a u premijerkinom kabinetu objašnjavaju da će novac obezbediti iz budžeta ministarstava prosvete i trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i kredita Evropske investicione banke.

- Pored svih budućih prvaka, sa digitalnom nastavom nastaviće i đaci koji trenutno idu u prvi i peti razred, a u okviru pilot-projekta "Dve hiljade digitalnih učionica" od ove školske godine prvi su počeli da pohađaju ovu modernizovanu nastavu - objašnjava Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje.

– Digitalna nastava biće 1. septembra 2019, u stvari, proširena na celu sadašnju generaciju prvaka, koji će tada krenuti u drugi razred, a njom ćemo obuhvatiti i proširen broj broj odeljenja tadašnjih učenika šestog razreda. Ne mogu je dobiti svi ođednom, jer treba obučiti sve učitelje i nastavnike za taj vid rada sa decom. Papirni udžbenici i dalje ostaju glavno sredstvo nastave, a u pomenutim odeljenjima upotpunićemo je digitalnim obrazovnim materijalima. Licence za sve odobrene digitalne udžbenike izdavačima plaća Ministarstvo prosvete, tako da roditelji, bar u narednoj školskoj godini, neće imati dodatne troškove, već će kupovati samo papirne komplete udžbenika – objašnjava Nedeljkovićeva i dodaje da su se izdavači u ovih godinu dana potrudili da naprave veliki izbor elektronskih izdanja školskih knjiga.

Samo za digitalnu nastavu do 1. septembra biće obučeno više od 10.000 učitelja i nastavnika za planiranih oko 10.000 učionica, dok će Ministarstvo prosvete zbog uvođenja novih planova i programa i dodatnog povećanja broja gimnazijskih informatičkih odeljenja u ovoj školskoj godini organizovati ukupno oko 35.000 nastavničkih obuka.

Digitalna nastava podrazumeva da đaci slušaju predmete kod nastavnika obučenih za ovaj vid predavanja, u učionicama opremljenim dobrim internetom, računarima, projektorom i digitalnim obrazovnim materijalima u vidu video-klipova, kvizova, edukativnih igrica, koji na mladima prijemčiv način prikazuju gradivo. Da li to podrazumeva i uvođenje digitalnih kontrolnih zadataka za sada zavisi od kreativnosti izdavača za kojeg se škole opredele, naglašavaju u kabinetu Ane Brnabić.

U kabinetu premijerke Ane Brnabić kažu da će najverovatnije od 1. septembra 2020. godine digitalna nastava biti uvedena u sva četiri razreda gimnazija u Srbiji. Kada će digitalizacija nastave obuhvatiti sve srednje stručne škole nisu mogli da preciziraju, jer je opseg predmeta u njima toliko širok, da za neke još ne postoje ni papirna izdanja udžbenika.

– U tekuću školsku godinu ušli smo sa 2.000 digitalnih učionica, a planiramo da u naredne tri godine osnovne i srednje škole osavremenimo sa više od 30.000 digitalnih odeljenja – najavljuje Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević prethodno je najavio da će od naredne školske godine, od 1. septembra 2019, u 500 škola biti opremljeno 10.000 digitalnih učionica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.