Izvor: Beta | Nedelja, 10.03.2019.| 17:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Radnici stavljaju veto na gradnju novog pogona Volkswagena na jugu Evrope

(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Radnički savet nemačke kompanije Volkswagen namerava da spreči izgradnju novog velikog pogona za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.

Kako piše nemački list Bild am zontag (Bild am Sonntag), među ozbiljnim kandidatima gde će se graditi novi pogon, spominje se Srbija.

Radnički savet će, piše Bild, na odlučujućoj sednici Nadzornog odbora kompanije ovog proleća glasati protiv tog projekta. List navodi da savet smatra da nisu dovoljno iskorišćeni postojeći kapaciteti kompanije u Evropi kao i da postoji mogućnost njihovog prilagođavanja za planiranu proizvodnju drugačijih tipova automobila.

Prema informacijama iz Volkswagena, kompanija mesecima traži lokaciju za novu, milijarde evra vrednu fabriku i trenutno se ispituje deset lokaliteta u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Pogon bi trebalo da počne da radi krajem 2022. godine i u njemu bi se godišnje prozvodilo do 300.000 vozila.

Nadzorni odbor VW prema nemačkom Zakonu o radničkom saodlučivanju ima 20 članova, od kojih polovinu, uključujući i popredsednika odbora, postavlja Radnički savet, i uglavnom je reč o sindikalnim liderima. Sve odluke uprave kompanije moraju da dobiju zeleno svetlo Nadzornog odbora.

Beogradske Večernje novosti prenele su početkom marta da je Volkswagen odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji. Prema saznanjima tog lista, prva vozila iz novog pogona u Srbiji, a reč je o modelima Volkswagena, Škode i Seata, trebalo bi da se pojave na tržištu 2023. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu (9. marta 2019.) da se Srbija bori da u okolinu Velike Plane dovede "jednu od najmoćnijih kompanija", a da su "šanse, trenutno 50:50".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.