NavMenu

Agencija za energetiku Srbije nije uvažila sve uslove Energetske zajednice?

Izvor: Beta Petak, 08.03.2019. 17:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ssuaphotos/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za energetiku Srbije (AERS) nije ispunila sve uslove, predviđene evropskom regulativom za gradnju gasovoda Turski tok, koji su sugerisani u Mišljenju Energetske zajednice, a naročito nije uvažila one koji se odnose na poboljšanje konkurencije, rekao je u petak (8. marta 2019.) za agenciju Beta direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

On je na pitanje Bete da li je Energetska zajednica zadovoljna Odlukom o izuzeću magistralnog gasovoda iz Trećeg eneregetskog paketa, koju je AERS doneo nakon dobijenog Mišljenja tog evropskog regulatornog tela, rekao da je AERS u konačnoj Odluci izmenio neke prvobitne uslove, ali da nisu svi ispunjeni, a naročito deo koji se odnosio na poboljašanje konkurencije (liquidity mere).

- Smatramo da se odlukom, takvom kakva je ispala, zapravo krši Treći paket i njen član o izuzeću nove infrastrukture. Sekretarijat Energetske zajednice je u svom Mišljenju bio vrlo određen da takva Odluka ne doprinosi razvoju konkurencije na tržištu prirodnog gasa u Srbiji, osim ako se ne uvaže svi uslovi koji se nalaze u Mišljenju - pojasnio je Kopač.

Savet AERS-a je pre tri dana odobrio na 20 godina investitoru gasovoda, rusko-srpskom preduzeću Gastrans, zahtev za izuzeće pristupa treće strane budućem gasovodu Turski tok, ali ne sasvim, pošto je predvideo da manji deo kapaciteta, zavisno od tačke pristupa cevovodu, od 25% kod Horgoša, 30% na mađarsko-bugarskoj granici i 45% kod Gospođinaca, Paraćina i Pančeva, ponudi i drugim zainteresovanim stranama sa najboljom ponudom, ali u procentima manjim nego što je predložila Energetska zajednica.

AERS je na zahtev o izuzeću od Trećeg energetskog paketa koji predviđa da ne može biti isti vlasnik gasa i gasovoda i koji je utkan i u srpski Zakon o energetici, zatražio Mišljenje Energetske zajednice i 1. februara dobio odgovor u kojem se predlaže da pristup gasovodu imaju i drugi vlasnici gasa i distributeri, a ne samo ruska kompanija Gazprom koja bi sa Srbijagasom trebalo da gradi deo gasovoda Turski tok kroz Srbiju.

Zahtev za izuzeće gasovoda kroz Srbiju obrazlagan je i činjenicom da je od evropskih pravila konkurencije izuzet i transjadranski gasovod TAP.

Kopač je naveo da je AERS uvažio neke odredbe Mišljenja Energetske zajednice: smanjeni su procenti izuzetog kapaciteta od konkurencije, uvaženi su principi "iskoristi ili prepusti, odnosno prodaj drugom" (use it or lose it/sell it) za sve korisnike kapaciteta koji su ga kupili a nisu nominovali za određeni dan, uvaženi su zahtevi za povećanje sigurnosti snabdevanja i odobravanja tarifne metodologije i još neke preporuke.

- Nisu uvaženi zahtevi za unapređenje mere zaštite konkurencije, zatim zahtev da se Srbijagas dodatno obaveže da izvrši razdvajanje delatnosti do kraja, a i deo kapaciteta koji smo mi zahtevali da bude ponuđen svim zainteresovanim stranama na aukciji (i to dugoročno, do 20 godina) je preinačen u izuzeti deo od Trećeg paketa i to samo za one subjekte koji su učestvovali u market testu - rekao je Kopač.


Time se, kako je ocenio, "ograničava transparentnost u proceduri dodela kapaciteta i isključuju se neki sadašnji i potencijalno novi subjekti od zakupa gasovoda".

Na pitanje koje su moguće posledice zbog toga što AERS u potpunosti nije uvažio mišljenje Energetske zajednice, a Gastrans odluči da gradi Turski tok kroz Srbiju, Kopač je rekao da "produžetak Turskog toka kroz Srbiju ima šansu da bude prihvaćen i leigitimisan kao projekat samo ako je, iako građen po izuzeću, odluka o izuzeću o njegovoj izgradnji besprekorno čista sa pravne strane".

- Mi smo pružili ruku tom projektu i formirali uslove koji moraju biti ispunjeni, inače je naše mišljenje negativno. Ti uslovi nisu bili laki, ali ni beskrajno teški - istakao je Kopač.

Dodao je da će "sada taj projekat imati problem legimiteta što će dati krila svima koji ga osporavaju".

- Nepoštovanje Trećeg paketa je veliki problem i za EU. Nažalost odluka AERS-a je konačna i nije bila konsultovana s nama ali to je sad važeće za veoma dugo razdoblje. Nije dobro ni za projekat, ni za Srbiju - rekao je Kopač.

Na pitanje zašto Evropa otežava svoj položaj ako joj je potreban gas i može da ga nabavi od Rusa, Kopač je rekao "da je Evropi potreban gas i da je trenutno gas iz te zemlje napovoljniji, ali da su buduća zbivanja zbog sve većeg obima trgovanja sa tečnim prirodnim gasom (LNG) teško predvidiva".

- Evropi je potreban gas iako se trudi s kampanjom protiv fosilnih goriva. Prirodni gas će dugoročno izgubiti sadašnji značaj - kazao je Kopač.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.