Izvor: Gradnja.rs | Petak, 08.03.2019.| 11:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ima li mesta za arhitekte u domaćoj IT industriji - Kreativnost u pravljenju video-igara

Ilustracija (Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)
Osim programera, rastućoj IT industriji u Srbiji potrebna su i kreativne struke, kao što je arhitektura. U razgovoru sa Urošom Banješevićem iz novosadske firme Mad Head Games, portal Gradnja je istraživao kako arhitekte učestvuju u stvaranju video igara.

U pitanju je projektovanje arhitekture ili dizajniranje enterijera u video-igrama – nezaobilazni segmenti u produkciji virtuelne zabave. Ovaj segment dizajna sve više jača u našoj zemlji, naročito u poslednjih pet do deset godina, kada na domaću, to jest, svetsku scenu stupaju kompanije poput Mad Head Gamesa (MHG), koje se profilišu isključivo kao kreatori PC igara.

Kako Uroš Banješević napominje, arhitekte su se pokazale kao mnogo stručnije i kreativnije u ovom poslu od kolega iz srodnih dizajnerskih struka. Za početak, veoma su stručni za rad u bilo kom programu za animaciju ili 3D modelovanje, zato što su preko potrebna osnovna znanja već stekli na fakultetu. Sa druge strane, veliki broj njih je već upoznat s time kako jedna video-igra treba da izgleda zato što su i oni sami igrači, odnosno kao deca ili tinejdžeri su imali prilike da igraju mnoge legendarne naslove. I naravno, tu je i nezaobilazna kreativnost, koja se takođe ceni, naročito ako prilikom izrade jedne video-igre niste ograničeni istorijskim činjenicama.

Bilo da su u pitanju strategije, avanture (iz prvog lica), HOPA igre ili simulacije vožnje/trka, arhitekte imaju pune ruke posla. Na primer, ako je reč o strategiji, gde je potrebno kreirati čitav jedan grad, bilo kao mapu nekog nivoa ili kao tipske elemente koje svaki igrač gradi, urbanistička znanja su dobrodošla. S druge strane, kada je potrebno kreirati zgrade, utvrđenja, hramove i spomenike, bilo da su u pitanju stvarni ili izmišljeni kulturno-istorijski periodi, arhitekte će vrlo lako prepoznati tipove i stilove ovih objekata i generisati ih bez problema unutar same video-igre.

Kompanija MHG ne razrađuje inostrana, već osmišljava i proizvodi sopstvena PC ostvarenja, što ne samo programerima, već i arhitektama daje mnogo više šanse da iskažu svoju kreativnost.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.