NavMenu

GSP Beograd obnavlja vozni park sa više od 200 solo autobusa

Izvor: eKapija Petak, 08.03.2019. 10:20
Komentari
Podeli
(Foto: Beograd.rs)
Građani Beograda će već u toku ove godine, moći da se voze u novim autobusima GSP Beograd, koji je juče, 7. marta raspisao još jedan tender, za nabavku 170 niskopodnih solo autobusa. Tako će, po svemu sudeći, vozni park GSP Beograda biti podmlađen za do 240 novih autobusa - prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, očekuje se između 210 i 230, u zavisnosti od cene dobijene na tenderu.


Dan kasnije, objavljen je još jedan tender, sa sličnom specifikacijom.

Kako se navodi u tenderu, svi autobusi moraju biti iste marke i istog tipa. Model koji ponuđač nudi mora biti proizveden u serijskoj proizvodnji. Dodatno, ponuđači moraju da ponude potpuno nove autobuse, i to proizvedene u 2019/20. godini, sa celokupnom novom konstrukcijom.

Vozilo, navodi se, ne sme imati više od 600 pređenih km prilikom primopredaje a minimalni garantni period na celo vozilo koji je naručilac spreman da prihvati je 5 godina ili 400.000 pređenih km.

Dodatno, autobusi moraju posedovati uređaj za dijagnostikovanje grešaka i merenje radnih parametara za kompletno vozilo i za sve sisteme na vozilu - putem OBD utičnice i Klinije i to za motor, EBS, menjač, klima uređaj, osvetljenje vozila, grejanje i ventilaciju, sistem oslanjanja, sistem vrata, itd.

Novi autobusi imaće i video nadzor, dijagnostički uređaj za automatsko brojanja putnika kao i softver i hardver za programiranje sistema informisanja putnika, tj. elektronski displej.

Najduži rok isporuke koji je naručilac spreman da prihvati je 180 dana računajući od dana zaključenja ugovora.

Takođe, kako se navodi u oglasu, naručilac zadržava pravo da u zavisnosti od ponuđene cene a u okviru opredeljenih sredstava, donese Odluku o dodeli ugovora za veći broj autobusa.

Ovim povodom zamenik gradonačelnika Goran Vesić je juče, istakao da se novi autobusi kupuju kako bi bio obnovljen vozni park, obezbeđena efikasnija realizacija planiranog reda vožnje, smanjeni troškovi održavanja vozila, te, kako bi se povećala bezbednost putnika i postigao viši stepen ekoloških standarda u našem javnom prevozu, prenosi Beoinfo.

Vesić je najavio da je otvaranje obe nabavke 12. aprila.

- Raspisali smo danas (7. marta )javnu nabavku vrednu 35 mil EUR za kupovinu novih gradskih autobusa od novca koji je grad obezbedio rebalansom budžeta. Juče (6. marta) je raspisana javna nabavka vredna 10 mil EUR iz sredstava samog preduzeća za kupovinu na lizing. Očekujemo da za 45 mil EUR, koliko iznose obe nabavke, nabavimo između 210 i 230 autobusa, zavisno od cene koju ćemo dobiti na tenderu – rekao je Goran Vesić.

Vesić je precizirao da je prosečna starost vozila u GSP iznosi 10,22 godine, kao i da GSP ima povećane troškove održavanja voznog parka zbog starosti vozila.

Inače, studija "Tehničko-tehnološka analiza autobuskog podsistema JTP u Beogradu" iz januara ove godine, koju je radio Saobraćajni fakultet u Beogradu na zahtev Grada Beograda, pokazala je da 150 autobusa čeka rashod, a 277 vozila treba da bude zamenjeno u narednih nekoliko godina, što ukupno iznosi 427 vozila. Zato je prema Studiji u naredne tri godine potrebno izvršiti nabavku od 300 do 400 novih vozila, od čega u 2019. godini minimum od 150 do 200 novih vozila, rekao je Vesić i dodao da je zato Grad Beograd, poštujući preporuku Saobraćajnog fakulteta, pristupio hitnoj nabavci više od 200 novih autobusa koji moraju da budu do 1. septembra na ulicama, prenosi Beoinfo.

Rok za podnošenje ponuda je 12. marta do 12,30 časova u pisarnici naručioca na adresu: GSP, Kneginje Ljubice 29, 11000 Beograd.

Javno otvaranje ponuda za oba tendera izvršiće se 12. marta od 10 časova, odnosno (za drugi tender) 13 časova.

Sve informacije o tenderu možete pogledati OVDE.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.