NavMenu

Broj zlonamernih napada na mobilne telefone udvostručen tokom 2018.

Izvor: eKapija Petak, 08.03.2019. 09:12
Komentari
Podeli
Analitičari kompanije Kaspersky Lab uvideli su da se broj napada koji koriste zlonamerni softver za mobilne uređaje gotovo udvostručio za samo godinu dana. U 2018. godini zabeleženo je 116,5 miliona napada, u poređenju sa 66,4 miliona u 2017. godini, uz značajno povećanje broja pogođenih jedinstvenih korisnika.

Uprkos sve većem broju napadnutih uređaja, broj malveroznih fajlova se smanjio, što je analitičare navelo na zaključak da je kvalitet mobilnog malvera postao efektniji i precizniji. Ovi i drugi nalazi otkriveni su u Izveštaju o evoluciji malicioznog softvera tokom 2018. godine kompanije Kaspersky Lab.

S obzirom na to da svet postaje sve mobilniji, uloga pametnih telefona u poslovnim procesima i svakodnevnom životu ubrzano raste. Kao odgovor na to, sajber kriminalci obraćaju sve više pažnje na način na koji distribuiraju malvere i vektore napada. Kanali kroz koje se malver isporučuje korisnicima i inficira njihove uređaje su ključni deo uspeha zlonamernih kampanja danas, a sajber kriminalci koriste činjenicu da postoji veliki broj korisnika koji nemaju bezbednosna rešenja instalirana na svojim telefonima.

Uspeh strategija distribucije demonstriran je ne samo kroz povećanje broja napada, već i brojem jedinstvenih korisnika koji su iskusili malver napad. U 2018. godini ta brojka je porasla za 774.000 u odnosu na prethodnu godinu, na 9.895.774 pogođenih korisnika. Kada se radi o pretnjama sa kojima su se korisnici susretali, najznačajniji porast primećen je u korišćenju "Trojan-Dropper" virusa, čiji se udeo gotovo udvostručio, sa 8,63 na 17,21%. Ovaj tip zlonamernog softvera je dizajniran da zaobiđe sistemsku zaštitu i isporuči sve vrste zlonamernih programa, od bankarskih trojanaca do ransomvera.

- U 2018. godini korisnici mobilnih uređaja suočili su se sa onim što bismo mogli nazvati najsnažnijim naletom sajber kriminala ikada viđenog. Tokom godine, primetili smo nove tehnike za infekciju mobilnih uređaja, kao što je "DNS otmica", zajedno sa povećanim fokusom na poboljšane šeme distribucije, kao što je SMS spam. Ovaj trend pokazuje rastuću potrebu za instaliranjem mobilnih bezbednosnih rešenja, kako bi se korisnici zaštitili od pokušaja infekcije uređaja, bez obzira na izvor - izjavio je Viktor Čebišev (Viсtor Chebyshev), bezbednosni stručnjak u kompaniji Kaspersky Lab.


U 2018. godini, proizvodi kompanije Kaspersky Lab su od mobilnih ransomvera zaštitili 80.638 korisnika u 150 zemalja, uz otkrivenih 60.176 mobilnih uzoraka ransomver trojanaca. Primećeno je petostruko povećanje napada pomoću mobilnih zlonamernih rudara kriptovaluta, a otkriveno je i 151.359 instalacionih paketa za mobilne bankarske trojance, što je 1,6 puta više nego prethodne godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.