Izvor: Novosti/Tanjug | Petak, 08.03.2019.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tokom marta tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u - Nastavak projekta Kolubara B najkasnije 2020.

Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Nakon skoro pola veka postojanja, dva najstarija bloka u termoelektrani Nikola Tesla , A1 i A2, uskoro će biti modernizovani, najavio je vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić na obeležavanju 49 godina od početka rada prvog proizvodnog bloka TENT-a, prenose Novosti.

On je podsetio da je pre nekoliko godina u strategiji EPS postojanje blokova A1 i A2 bilo otpisano, ali da je u poslednje tri godine takva neodgovorna odluka ispravljena.

Grčić je najavio da će tokom marta biti objavljen tender za rekonstrukciju blokova A1 i A2, čime će, kaže, EPS dobiti dva nova bloka sa većim kapacitetima za proizvodnju energije.

Prema njegovim rečima, modernizacija podrazumeva podizanje proizvodnih kapaciteta i prilagođavanje ekološkim i evropskim standardima. U skladu sa tim, nedavno je postavljen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, uskoro će Termoelektrana Kostolac dobiti i novi blok jačine 350 megavata, a najavio je i da će početi realizacija Kolubare B u Kaleniću najkasnije sledeće godine.

Predsednik sindikata JP EPS Milan Đorđević izjavio je da TENT i Kolubara "drže BDP u Srbiji".

- Ovo je najzelenija grana na kojoj počiva Srbija - rekao je on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.