Izvor: Tanjug | Četvrtak, 07.03.2019.| 17:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije 3,6 mlrd USD - Od tog iznosa milijarda je srpski izvoz

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije beleži rast poslednjih nekoliko godina, a cilj je da se dostigne nivo iz 2008.godine kada je iznosila 4 mlrd USD, izjavio je danas (7. marta 2019. godine) ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naveo da je u 2018. razmena dostigla 3,6 mlrd USD što je za 500 mil UDS više nego 2017.godine.

- Od tog iznosa, milijarda je naš izvoz. Mi time nismo zadovoljni jer su u strukturi izvoza, pre svega, energenti, ali je došlo do velikog pomaka u odnosu na 2008. kada je izvoz bio 500 mil USD - rekao je Dačić posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, na kojoj je učestvovao i potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov.

Dačić je izrazio zadovoljstvo i izvozom u oblasti poljoprivrede i naveo da je izvoz Srbije u Rusiju u prošloj godini iznosio oko 350 mil USD.

Ministar je kazao da je na sednici bilo reči o mogućnostima da se poboljšaju odnosi Srbije i Rusije u oblasti trgovine, zatim o usaglašavanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa evroazijskom ekonomskom unijom, kao i o pregovorima o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

- Jedna od tema bila je privremeno zapošljavanje državljana da bi se izbegli problemi koji se često dešavaju kada naši ljudi odlaze da rade u Rusiju, zato što ne postoji ugovorna regulativa u ovoj oblasti - naveo je Dačić.

Istakao je da je za Srbiju centralno pitanje širenje gasno transportne infrastrukture i da svaki deo Srbije dobije gas.

- To znači da kroz Srbiju treba da prođe Turski tok, o tome razgovaramo svih ovih dana i nadamo se da niko neće izaći iz ovog projekta - rekao je Dačić.

Naglasio je da su politički odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, a cilj je da i ekonomski odnosi budu na tom nivou.

- Srbija i Rusija su strateški partneri, a naš zadatak je da dobre političke odnose pretočimo u što bolje ekonomske odnose i odnose u svim drugim sferama - poručio je Dačić.

Kako kaže, razgovarano je i o saradnji u naftnoj oblasti, projektima u energetici, kao što je revitalizacija Đerdapa, izgradnji elektroenergetskih objekata u Srbiji uz učešće ruskih kompanija i širenju mreže železničke infrastrukture.

Jedna od tema bila je i saradnja u oblasti digitalnih tehnologija i razvoj startap preduzeća, kao i korišćenje kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Potpredsednik vlade Ruske federacije Jurij Borisov rekao je da se, osim energetike i saobraćaja, traže nove sfere za saradnju.

- Predložili smo Srbiji da stvori uslove za otvaranje visokotehnoloških preduzeća, to će dodatno ojačati naše veze i biti podloga za dalju saradnju - naglasio je Borisov.

Najavljeno je da će sledeća sednica Komiteta biti održana naredne godine u Rusiji, a da će Dačić i Borisov kao koopredsednici Komiteta sastati još dva puta do kraja godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.