NavMenu

Prva faza izgradnje pasarele od Kalemegdana do Savskog keja gotova sredinom leta

Izvor: Tanjug Četvrtak, 07.03.2019. 17:23
Komentari
Podeli
(Foto: Beoinfo)
Gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je danas (7. mart 2019.) da bi prva faza radova na izgradnji pešačke pasarele, kojom će se ostvariti veza Beogradske tvrđave sa Savskim kejom, trebalo da bude gotova sredinom leta, nakon čega će uslediti druga faza, koja će trajati 150 dana.

– U toku je izgradnja čeličnog stepeništa kojim će se pasarela povezati sa Beogradskom tvrđavom. Do kraja ove faze preostalo je da se ugradi lift, postavi planirana skulptura i izvrši popločavanje površina – naveo je Radojičić za Tanjug.

Nakon toga uslediće druga faza radova, koja će trajati 150 dana, tokom koje će biti uređena pešačka i biciklistička staza, sa ozelenjavanjem i pratećim mobilijarom na prostoru uz reku, gde pasarela silazi na Savski kej.

Vrednost radova je oko 214 miliona dinara, a finansira ih Grad Beograd, naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da će pasarela imati dve celine – prva je na Savskom keju sa zavojitom rampom, liftom i skulpturom na vrhu, a druga pešački most, iznad Bulevara vojvode Bojovića, koji će biti povezan sa zelenom padinom na obodu Beogradske tvrđave i parkingom na krovu "Beton hale".

- To je važno jer će od ovog parkinga građani moći brže da dođu do Kalemegdana, a s druge strane, manje će se opterećivati centar grada automobilima - dodao je gradonačelnik.

On je istakao da je značaj pasarele pre svega u tome što omogućava Beograđanima i turistima da lako i bezbedno preko prometne ulice dođu do Save, što je u skladu sa vizijom Grada i strategijom da se Beograd spusti na reke .

Radojičić je naveo da je pasarela i umetničko delo jer će je krasiti skulptura i podsetio da su radovi na izgradnji pasarele počeli krajem septembra 2017. godine, te da ih izvodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Inače, preva ranijim najavama, prva faza radova na pasareli trebo je da bude gotova još na jesen 2018. godine, a u planu je bilo da na proleće 2019. započne druga faza izgradnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.