Izvor: Tanjug | Četvrtak, 07.03.2019.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela isplata 4.000 dinara po hektaru - Dodatnih 1.200 za gorivo

(Foto: kovop58/shutterstock.com)
Isplata osnovnih podsticaja u biljnoj proizvodnji i sredstava za kupovinu goriva počela je danas, a novac je dobila 21.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Na 4.000 dinara po hektaru, koliko je bilo ranijih godina, isplaćuje se dodatnih 1.200 dinara koji su namenjeni kupovini goriva.

- Ova zajednička isplata ima za cilj da se pojednostavi postupak regresiranja goriva, kao i to da novac što pre dospe do poljoprivrednih proizvođača, u vreme kada im je najpotrebniji za predsetvenu pripremu zemljišta i prolećnu setvu - kažu u Ministarstvu.

Pravo na podsticaj u biljnoj proizvodnji imaju sva registovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu, koja su na dan 30. septembra prošle godine u RPG (Registar poljoprivrednih gazdinstava) imala upisane parcele, odnosno površine.

Pravo na podsticaj imaju sva fizička i pravna lica za maksimalnu površinu do 20 hektara na kojoj gaje neku poljoprivrednu biljnu vrstu, osim površina pod prirodnim livadama i pašnjacima.

Zahtevi se, kažu, podnose Upravi za trezor, prema mestu registracije PG u periodu od 1. marta do 30. aprila.

Obrazac zahteva je, inače, dostupan na sajtu ministarstva, u Poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama Srbije, kao i u Upravi za trezor.

Nakon administrativne obrade zahteva, novac se uplaćuje na namenski tekući račun, kažu u Ministarstvu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.