NavMenu

Počela sertifikacija MOTIMOVE uređaja - Dogovorena saradnja sa proizvođačima medicinske opreme u Srbiji i Evropi

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.03.2019. 15:44
Komentari
Podeli
Portal eKapija raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2018. godini - Aurea 2019, a u susret novim dobitnicima razgovarali smo sa prošlogodišnjim finalistima, da vidimo dokle su stigli u svom poslovnom razvoju.

Kompanija 3F-Fit Fabricando Faber dobila je na prošlogodišnjoj Aurei specijalno priznanje za inovativnost za MOTIMOVE uređaj namenjen asistenciji pokreta osoba sa hendikepom. Tada su najavili da bi MOTIMOVE kao gotov proizvod trebalo da se nađe u prodaji početkom 2019.

U razgovoru za eKapiju Lana Popović Maneski objašnjava da je testiranje uređaja na takmičenju Cyberbike u Francuskoj u septembru 2018. pokazalo da su potrebne minimalne modifikacije.

- Napravljen je novi prototip i počela je sertifikacija koja podrazumeva formiranje tehničkog fajla, proveru usklađenosti sa standardima i slično. Trenutno je u toku i finalizacija zaštite intelektualne svojine - ističe naša sagovornica.

Najpre je planirana proizvodnja tri vrste aparata, sa tri nivoa složenosti, ali su posle detaljne analize i s obzirom na jaku visoku cenu sertifikacije odlučili da se fokusiraju na osnovni uređaj. Razvijen je kompletan koncept za druga dva modela, ali će oni biti finalizovani kad počne prodaja osnovnog i kad obezbede neophodna sredstva.

- Ostvarili smo obavezujuće kontakte sa kompanijama u Evropi koje proizvode i distribuiraju rehabilitacione robote i koji hoće da MOTIMOVE bude deo njihove ponude kao add-on komponenta. Ova saradnja je garancija da ćemo imati prostora za razvoj stimulatora koji omogućuju integraciju sa odelima sa ugrađenim elektrodama (wearable sistemi). Dogovorili smo i saradnju sa poznatom kompanijom za proizvodnju i distribuciju medicinske opreme u Beogradu, da bude proizvođač MOTIMOVE sistema, i time obezbedili odličnu logističku podršku - ističe Lana Popović Maneski.

Ona kaže da je proizvod do sada distribuiran malom broju kliničkih partnera i istraživačkih centara, jer medicinska regulativa zahteva CE znak i ISO standarde za medicinski uređaj. Trenutno se uređaji koriste u klinikama za rehabilitaciju u Beogradu, Budimpešti i Francuskoj, i univerzitetskim centrima u Švedskoj, Francuskoj i Holandiji.

- Svi naši korisnici su odlično prihvatili MOTIMOVE i svi su postali samostalni u njegovom korišćenju, što svedoči da je korisnički interfejs dobro zamišljen. Već imamo i niz zahteva za kupovinu, koje ćemo realizovati čim budemo imali CE znak. U toku su kliničke studije u Srbiji, Francuskoj i Mađarskoj i one će trajati narednih šest meseci, tako da neprekidno pratimo razvoj i rezultate kliničkih ispitivanja.


3F-Fit Fabricando Faber je dobio mini grant Fonda za inovacionu delatnost za 2018. godinu, kao i kofinansiranje od francuskih partnera. Pored toga, uložili su i lična sredstva.

- Investirali smo sredstva dobijena kao nagradu za Najbolju tehnološku inovaciju 2018. godine, kao i sredstva sa takmičenja ENECA "Pokreni se za posao". Imali smo razgovore i sa nekoliko fondacija koje daju sredstva start-up preduzećima u Evropi, ali naš razvoj je pre svega baziran na mogućnosti prodaje onoga što proizvedemo - navodi sagovornica eKapije.

Što se tiče ostalih novina u poslovanju u proteklih godinu dana, Lana Popović Maneski kaže da nije bilo novih zapošljavanja, jer je projekat Fonda za inovacionu delatnost trajao do 31. januara. Kada počne prodaja uređaja na nivou koji planiraju, zaposliće još dva inženjera za razvoj softvera i tehničku podršku. Do sada su angažovali i profesionalnu podršku eksperata Instituta Pupin, za razvoj prototipa koji se sertifikuje.

Za naredni period planiraju završetak sertifikacije i ugovaranje godišnje prodaje industrijskim partnerima.

- Konkurisaćemo i za projekte Horizon2020, a bavićemo se i marketinškom kampanjom, kao i razvojem pametnih odela koja integrišu stimulatore, elektrode i senzore na telu. Osnovni pravac nam je dokazivanje pozitivnih efekata primene MOTIMOVE-a i smanjenje rizika od sekundarnih komplikacija, kao i prevencija povećanja invalidnosti . najavljuje sagovornica eKapije.

M. A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.