Izvor: Energetski portal | Sreda, 06.03.2019.| 16:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podgorica dobija efikasnije celonoćno osvetljenje - Ušteda 80% električne energije

Ilustracija
Ministarstvo ekonomije Crne Gore i predstavnici Podgorice obeležili su 5. marta Svetski dan energetske efikasnosti postavljanjem štandova sa promotivnim materijalom u tržnom centru Delta City.

- Nastavićemo intentzivno da radimo na na podizanju svesti građana u primeni mera energetske efikasnosti - kazao je Marko Radulović, generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost, prilikom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti.

Marko Radulović je kazao da je Ministarstvo ekonomije u prethodnom periodu, kroz projekte koje relizuje naročito u javnom sektoru, u okviru kojih je izvršena energetska sanacija više od 50 objekata, pokazalo da je moguće postići značajne uštede energije, čak i do 60%, što je najbolji pokazatelj potencijala za racionalizaciju potrošnje.

- Odnos prema životnoj sredini treba da bude odgovorniji i tom smislu. Podgorica već niz godina sprovodi veliki broj aktivnosti i projekata upravo u cilju povećanja energetske efikasnosti i odgovornijeg odnosa prema životnoj sredini - istakao je Dragutin Đeković, rukovodilac Službe za međunardonu saradnju Podgorice.

Đeković je podsetio na Energetske dane Podgorice, koji se sada već tradicionalno organizuju u Podgorici gde proizvođači i ljudi koji nude energetski efikasna rešenja mogu iste građanima približiti i učiniti dostupnim.

- Mi smo pre mesec dana potpisali mandatno pismo sa EBRD - Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kojim smo ušli u projekat kojim ćemo dobiti kvalitetnu projektnu dokumentaciju za popravljenje i energetsku efikasnost preko 20 zgrada koje su u vlasništvu Grada Podgorice. Takođe, pre dve nedelje smo potpisali ugovor o uvođenju LED tehnologije i javne rasvete gde ćemo u fazi I zameniti preko 11.050 lampi na teritoriji Glavnog grada, prvenstveno u ruralnom i perifernom području, gde ćemo dobiti efikasnije celonoćno osvetljenje i tim merama uštedeti preko 80% električne energije iz kojih ćemo isplatiti ovu investiciju - istakao je Đeković.

Kako je naveo, ovo je potpuno inovativan model koji je Podgorica razvila pre dve godine na Forumu održivosti u Beču. Ovaj "podgorički" model je tada bio predložen ostalim lokalnim upravama u Evropi, kao model na koji se treba ugledati.

- Trenutno radimo na projektu rekonstrukcije za fazu II koji obuhvata centar grada, što podrazumeva mogućnost da će Podgorica u narednim godinama postati, ako ne prva, onda među prvim gradovima u Evropi koji će u potpunosti uvesti LED tehnologiju u sistem javne rasvete u Glavnom gradu - rekao je Dragutin Đeković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.