Izvor: Nezavisne novine | Sreda, 06.03.2019.| 16:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

U UKC RS izvedena najsavremenija operacija pluća

Ilustracija (Foto: Zeljko Sinobad/shutterstock.com)
U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci 6. marta je izršena operacija koja predstavlja najveći domet grudne hirurgije u lečenju karcinoma pluća.

Reč je o uniportal VATS hirurgiji, koju lekari najčešće izvode kod karcinoma pluća i pacijenta operišu pod kontrolom video-kamere.

Radi se rez od tri centimetra, a pacijent posle zahvata ne oseća bolove i oporavak je veoma brz.

Zahvat je izveo lekarski tim Službe za torakalnu hirurgiju UKC sa ekspertom savremene grudne hirurgije iz Slovenije Tomažom Štupnikom.

Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Kantar rekao je da ovu operaciju rutinski izvode samo najbolji centri grudne hirurgije u svetu.

Dr Štupnik je ocenio da ovaj zahvat predstavlja veliki iskorak u lečenju.

- Ove operacije traju kraće, pa je moguće uraditi veći broj zahvata u toku dana. Nema otvaranja grudnog koša, nego imamo uvećanu sliku, koja, uz druge tehničke mogućnosti, doprinosi da radimo brže. I pacijentima je psihički lakše da sve podnesu - rekao je Štupnik, inače, načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju UKC u Ljubljani.

Generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić izrazio je zadovoljstvo što lekari ove zdravstvene ustanove imaju priliku da od vrhunskog stručnjaka uče najsavremeniji vid operativnog zahvata.

- Odlično sarađujemo sa Kliničkim centrom u Ljubljani. Osim što su lekari ovog centra naši gosti, u prilici smo i da svakih mesec dana pošaljemo dva naša lekara na edukaciju - rekao je Đajić.

On je dodao da, osim u Ljubljani, lekari UKC Srpske imaju priliku da se edukuju i u Beču i u Beogradu, a pre dva dana prvi put su dva lekara otputovala i u Rusiju, gde će ostati na edukaciji dva meseca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.