Izvor: eKapija | Sreda, 06.03.2019.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija Coface održala godišnju konferenciju - Povećan kreditni rizik za preduzeća, posebno pogođen automobilski sektor

(Foto: Coface)
Sve veći broj zamki, kao što je eskalacija političkog rizika, visoka volatilnost cene robe i ograničenja u ponudi počeli su da usporavaju svetski rast krajem 2018. godine i bacaju senku na perspektivu za 2019. godinu (3 % u 2019, nakon 3,2 % u 2018. i 2017.), rečeno je na nedavno održanoj godišnjoj konferenciji Cofasa o rizicima zemalja i sektora 2019 u Parizu, na kojoj je ova kompanija za osiguranje kredita i upravljanje rizicima sa predzećima podelilo svoju viziju glavnih trendova u svetskoj ekonomiji 2019. godine.


Rast broja nesolventnosti

Kako je navedeno u saopštenju kompanije, Coface očekuje povećanje broja poslovnih nesolventnosti u 20 evropskih zemalja (od 26 analiziranih zemalja ) - za +1,2% u evrozoni i +6,5% u Centralnoj Evropi. Ovo je povećalo kreditni rizik za preduzeća, što proizilazi iz cikličnog usporavanja i uporne političke neizvesnosti.

Posebno je pogođen automobilski sektor, koji posle ciklusa rasta od oko osam godina sada pokazuje znakove usporavanja. Potreba za investicijama, povećana konkurencija, promena načina života potrošača, i neophodno prilagođavanje novim ekološkim standardima protiv zagađenja mora biti postignuto u kontekstu kineskog tržišta koje dostiže zrelost i rastućeg protekcionizma.

Ovaj razvoj događaja doveo je do toga da Coface smanji automobilski sektor na srednji rizik gotovo svim zemljama zapadne Evrope, kao i centralnoj i istočnoj Evropi, i stavi visok nivo rizika u Latinskoj Americi i Severnoj Americi.


Politički rizik

Politički rizik će i dalje biti problem u Evropi 2019. godine. Coface-ov indikator socijalnog rizika je na najvišem nivou od 2010. Ovi rizici često postaju očigledni tokom izbora, a izbore u Grčkoj, kao i moguće ranije glasanje u Italiji, Španiji i Nemačkoj treba držati pod nadzorom. Širenje društvenog nezadovoljstva i sve veća popularnost antievropskih stranaka postaju dovoljno značajne da će oni dovesti do veoma fragmentiranog Evropskog parlamenta posle evropskih izbora u maju 2019. godine.

- Po prvi put od krize državnog duga u periodu 2011-2012. kompanije motraju da prolaze kroz dve zamke u isto vreme ove godine: ciklično usporavanje i politički rizici - rekao je Julien Marcilli, Coface-ov glavni ekonomista.


Zemlje u razvoju i dalje ranjive

Ovo globalno okruženje ima kontrastne efekte na nove ekonomije. Usporavanje rasta u evrozoni (+1,6% predviđanja za 2019) i SAD (+2,3%) izlažu tržišta u nastajanju efektima zaraze, prvenstveno kroz trgovinske tokove. Kao takav, rast u svetskoj trgovini očekuje se da će ove godine nastaviti da usporava (Coface očekuje samo +2,3% ove godine). Međutim, smanjenje rasta u SAD takođe ima pozitivan efekat: povećanjem kamatnih stopa manje je verovatno da će američke Federalne rezerve smanjiti rizik odliva kapitala sa tržišta u razvoju.

Brojni politički rizici će morati da se prate u ovoj godini u zemljama u razvoju, uključujući i one u Africi, gde ljudi sada imaju više sredstava da izraze svoje frustracije (stopa pristupa internetu utrostručena od 2010.) u kontekstu teškog izbornog kalendara (uključujući Nigeriju, Južnu Afriku i Alžir).

Međutim, uprkos krhkoj političkoj i bezbednosnoj situaciji, Coface ukazuje na povoljniju situaciju za perspektivu Mozambika (sada D), čije su devizne rezerve na najvišem nivou od 2014. i rast prelazi 3%, i Ruande (A4), gde je poslovna klima u konstantnom poboljšanju, a zamah reforme je zadržan.

Coface nadograđuje stepen procene zemalja zavisne od nafte, a cena nafte ostaje na umerenom nivou uprkos visokoj volatilnosti: Angola (sada C), Azerbejdžan (B), Kanada (A2), Ujedinjeni Arapski Emirati (A3) i Trinidad i Tobago (B).

Liban je jedina zemlja kojoj je je spušten stepen (sada D) do sada, ove godine kažnjena stalnim ekonomskim teškoćama.


Sistem procene

Procene zemalja kompanije Coface (161 zemalja) rangiraju se na skali sa osam nivoa, po rastućem redosledu rizika: A1 (vrlo nizak rizik), A2 (nizak rizik), A3 (prilično prihvatljiv rizik), A4 (prihvatljiv rizik), B (značajan rizik), C (visok rizik), D (vrlo visok rizik) i E (ekstremni rizik).

Procene sektora kompanije Coface (13 sektora u 6 geografskih regija, 27 zemalja koje predstavljaju gotovo 87% svetskog BDP-a) rangiraju se na skali sa četiri nivoa: nizak rizik, srednji rizik, visok rizik i vrlo visok rizik.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.