Izvor: eKapija | Utorak, 05.03.2019.| 17:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uručeni sertifikati o bespovratnoj pomoći EU za 68 mikro i malih preduzeća vredni 1,4 mil EUR

(Foto: UNOPS)
Ministarka za evropske integracije Vlade Republike Srbije i generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson uručili su danas (5. marta 2019. godine) u Kraljevu sertifkate o bespovratnoj pomoći u vrednosti od skoro 1,4 mil EUR za 68 mikro i malih preduzeća koje će Evropska unija podržati preko razvojnog programa EU PRO koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Kako je navedeno u saopštenju UNOPS-a, ministarka je kazala da mikro, mala i srednja preduzeća treba da budu okosnica razvoja zdrave srpske ekonomije, kao što su u zemljama Evropske unije ona kičma održive privrede i razvoja.

Ukupno 106 preduzetnika, mikro i malih preduzeća iz Zlatiborskog, Kolubarskog, Mačvanskog, Moravičkog, Podunavskog, Pomoravskog, Rasinskog, Raškog, Topličkog i Šumadijskog okruga, koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, ali i informacionim tehnologijama i drugim privrednim delatnostima dobiće bespovratna sredstva za nabavku opreme koja će doprineti većoj produktivnosti, lancu vrednosti lokalnih dobavljača, poboljšanju kvaliteta i asortimana proizvoda i otvaranju novih radnih mesta.

- Programi poput ovog, koji sprovodimo zajedno sa Vladom Srbije, daju konkretne rezultate i znače ekonomski razvoj - rekao je Kristijan Danijelson.

Sprovođenjem ovog projekta Evropska unija će pomoći da ukupno 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i otvori nova radna mesta, dopinoseći tako unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u Srbiji. Kroz projekat će se uz podršku Evropske unije nabaviti oprema za mikro i mala preduzeća vredna više od 2 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.