Izvor: eKapija | Utorak, 05.03.2019.| 16:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

ERS pred reorganizacijom po EU principima - Biće razdvojeni snabdevači od distributera

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Delatnosti proizvodnje, trgovine i snabdevanja Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) treba da posluju po tržišnim principima, dok distributivni i prenosni sistem treba da ostanu u nadležnosti regulatora, istakao je u Trebinju direktor Sekretarijata energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač, prenosi portal Trebinjelive.

Kopač je, nakon sastanka sa vršiocem dužnosti generalnog direktora ERS-a Lukom Petrovićem, rekao da će prilagođavanje ovog preduzeća komercijalnim principima, verovatno, prouzrokovati korekcije cena električne energije.

- Međutim, Republika Srpska će imati prelazni rok za implementaciju ovih obaveza koje su nužnost, i koje će omogućiti efikasnije poslovanje Elektroprivrede Srpske, ali i nove investicione projekte - rekao je Kopač.

Kopač je izrazio zadovoljstvo što je pokrenuta saradnja sa Sekretarijatom koji do sada nije imao direktnu komunikaciju sa ERS-om i njenim menadžmentom i ponudio tehničku i stručnu pomoć prilikom sprovođenja reorganizacije i implementacije novih modela poslovanja.

Govoreći o nacrtu zakona o električnoj energiji, Kopač je rekao da je Sekretarijat uputio primedbe koje se odnose na regulaciju cena električne energije proizvodnih preduzeća.

- Toga unutar Energetske zajednice nema nigde osim u Ukrajini, gde će određivanje cene od strane regulatora uskoro biti ukinuto. Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj cenu još uvek određuje Regulatorna komisija za energetiku i to je najveći nedostatak postojećeg i novog nacrta zakona - rekao je Kopač.

On je naveo da usvajanjem zakona na nivou Srpske neće u potpunosti biti zadovoljeni ciljevi Evropske unije, jer isti zakoni moraju da budu usvojeni i u FBiH BiH i na nivou zajedničkih institucija BiH.

Generalni direktor ERS-a Luka Petrović rekao je da je tokom sastanka poseban akcenat stavljen na zakon o električnoj energiji koji je u skupštinskoj proceduri i na izmene zakona o obnovljivim izvorima električne enrgije koji će se naći na dnevnom redu narede redovne sednice Narodne skupštine Republike Srpske.

- Pred nama je ispunjavanje obaveza Trećeg energetskog paketa koje će omogućiti da ERS posluje komercijalno, kao i ostala energetska preduzeća u regionu. U nacrtu novog zakona o električnoj energiji, definisali smo način razdvajanja snabdevača i distributera električne energije i to je aktivnost koja sledi u narednih nekoliko meseci - naveo je Petrović.

Petrović je istakao da je ERS u drugoj od tri faze primene reorganizacije, koja se odnosi na odvajanje distribucije od snabdevača.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.