Izvor: eKapija | Utorak, 05.03.2019.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Digitalna era na pariskom sajmu poljomehanizacije SIMA 2019. - Među novinama i traktor sa četiri upravljiva točka

Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com )
U periodu od 24. do 28. februara, Pariz je bio centar poljoprivrede, i to ne samo u Evropi, već i širom sveta.

Naime, u ovom periodu održan je po 78. put Salon SIMA posvećen onima kojima je poljoprivreda profesionalno opredeljenje. Bila je to najveća izložba poljoprivredne mehanizacije u prvoj polovini godine. Čak 1.800 kompanija iz 42 države, među kojima su ove godine učešće uzele i Srbija, Izrael, Saudijska Arabija, Šri Lanka, Švedska imale su svoje predstavnike, kompanije koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina, prenosi sajt Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Ovogodišnja SIMA, zahvaljujući brojnim izlagačima, potrvdila je međunarodni značaj, a kao i do sad ova sajamska manifesactacija pokazala se tačkom konekcije za ostvarenje novih kontakta, pre svega buduće saradnje sa kompanijama iz Afirke i Azije.

Ipak, u odnosu na ranija izdanja SIMA ove je godine bila primetno manja poseta evropskih poljoprivrednih proizvođača koji dolaze van granica Francuske, pa tako i poljoprivrednika iz Srbije. Ove godine je izostalo i učešće više proizvođača koji su do sada tradicionalno izlagali svoj proizvodni program, a neki su, kao na primer grupa italijanskih proizvođača nastupili pod krovnim udruženjem Feder UNACOMA.

Sajam SIMA protekao je u znaku prikaza poljoprivrednih mašina koje su svoju premijeru imali u Francuskoj, a koji su dobrim delom već javnosti predstavljeni na sajmu EIMA u Bolonji kao i kroz prezentacije kompanija održane u prethodnih godinu dana.

I ove godine žiri koga čine eksperti na polju poljoprivedne mehanizacije nagradili su najvrednije tehnološke inovacije. Ukupno je uručeno dve zlatne, pet srebrnih i 20 bronzanih medalja. Na SIMA su dodeljene i titule "Mašina godine 2019" u različitim kategorijama.

Među prikazanim novitetima najviše su dominirala rešenja koja se odnose na aktuelnu digitalizaciju. To su zapravo softverska rešenja koja se koriste za potrebe monitoringa i to kako onih koji se odnose na praćenje parametara u biljnoj i stočarskoj proizvodnji tako i onih koji se odnose na rad mašina.

Proizvođači su ponudili i više telemetrijskih rešenja koja korisnicima omogućavaju prevazilaženje određe problematike na daljinu, iz kancelarije što smanjuje troškove u proizvodnji. Nedvosmisleno je potvrđen i značaj precizne poljoprivrede, a za one koji su se odlučili da na ovaj način proizvode hranu sve je više softverskih kao i hardverskih rešenja neophodnih za implementaciju precizne poljoprivrede.

Primetna su bila i rešenja usmerena na povećanje bezbednosti korisnika i zaštite životne sredine ali i aplikacije koje olakšavaju održavanje poljoprivrednih mašina i otklanjanje defekta na njima.

Na polju traktora dominirali su noviteti koji se mahom odnose na ugradnju motora nove generacije standarda emisije izduvnih gasova Stage V. Proizvođači specijalizovanih modela taktora, posebno za voćarstvo i vinogradarstvo odlučili su se za proizvodnju uskih i kompaktnih modela, a veliku pažnju posetilaca privuklo je rešenje koje se odnosi na upravljivost sva četiri točka na traktoru, s obzirom na to da se do sada ovo rešenje nije koristilo u traktorskoj industriji.

Među žetvenom tehnikom inženjerski gledano nije bilo značajnih novina, osim u pogledu hedera gde je sve više fleksibilnih rešenja čije prednosti korišćenja se posebno vide u žetvi soje.

Uprkos najavama tokom sajma u Bolonji, na SIMA su i dalje u velikoj meri bile prisutne mašine velikog radnog zahvata, a i samohodne prskalice, kao i kosilice.

Setvena tehnika je zanovljena unapređenim rešenjima koja se odnose na elektropogon, dok je na polju mehanizacije za zaštitu bilja sve više onih koja obezbeđuju uključenje/isključenje pojedinih rasprskivača i sekcija to jest primenu pesticida na tačno određenom mestu.

Na Sajmu, nezaobilazna su bila i pitanja u vezi Bregzita, to jest o onome šta će se desiti na tržištu polljoprivredne mehanizacije ako Velika Britanija izađe iz Evropske Unije, to jest kakve promene će uslediti u vezi taksa kao i pomeranja rokova isporuke poljoprivrednih mašina i delova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.