Izvor: Tanjug | Utorak, 05.03.2019.| 13:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS tvrdi da ne troši novac iz budžeta, nego puni kasu i povećava ulaganja uprkos niskoj ceni struje

Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Izvršna direktorka za poslove finansija EPS Tatjana Pavlović izjavila je danas da se u javnosti često stvara pogrešna slika da ta kompanija troši novac iz budžeta, a da je realnost potpuno drugačija i da zapravo EPS puni budžet Srbije.

Tatjana Pavlović je na panelu "Restrukturiranje društvenih preduzeća - ključna pitanja", u okviru Kopaonik biznis foruma istakla da je EPS "napunio" budžet u 2018. godini sa 108 milijardi dinara što je, kako kaže, dosta više nego prethodnih godina.

Ona je navela da je u 2016. godini taj iznos bio 87 milijardi dinara.

Pavlović je precizirala da je od 108 milijardi dinara za PDV uplaćeno 87 milijardi dinara, na ime akciza 18 milijardi dinara i, što je posebno važno, na ime dividendi je uplaćeno oko 12 milijardi dinara, što, po njenim rečima, pokazuje koliko je EPS uspešan i likvidan.

Kao jedan od problema, Pavlović je navela cenu električne energije koja je najniža u regionu, čak je niža za 30% nego u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

- I pored toga, ostvarili smo značajne rezultate i povećali smo investicije - poručila je Tatjana Pavlović.

Među znajčajnijim investicijama, ona je pomenula izgradnju trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac - investicija u B3, snage 350 megavata, a čija je vrednost 613 mil EUR.

- Investicija se radi sa kineskom kompanijom, a završetak se očekuje 2021. godine - rekla je Tatjana Pavlović i istakla da je to preduzeće postiglo značajne rezultate na polju investicija.

Prema njenim rečima, EPS je započeo proces transformacije 2014. godine odlukom Vlade Srbije i taj put, kako kaže, ne može da se završi za godinu, dve.

Predviđeno je da taj proces traje do 2020. godine, rekla je Pavlović i dodala da je do sada dosta postignuto.

- Uglavnom se u tom smislu spominje pitanje gubitka, broj zaposlenih, optimizacija poslovanja. EPS je pokazao uspeh na svim tim poljima - rekla je Pavlović, navodeći da je procenat naplate električne energije mnogo veći nego ranije, te da je EPS uspeo da naplati i neka stara potraživanja.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je juče da je glavni razlog usporavanja rasta privrede na kraju prošle godine pad u energetskom sektoru, odnosno problemi sa EPS-om.

Kako precizira, desio se značajan pad u proizvodnji uglja i struje.

- Prva ocena je da je EPS počeo značajno da koči rast privrede Srbije - rekao je Petrović i poručio da treba reformisati EPS koji bi tada mogao da poveća investicije za 200 mil EUR, ili za 0,5% BDP-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.