Izvor: Tanjug | Utorak, 05.03.2019.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Članice AmChama uložile više od 14 mlrd EUR u Srbiju

(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Predsednica Američke privredne komore (AmChama) u Srbiji Jelena Pavlović iznela je podatak da su preduzeća članice te Komore u Srbiju do sada uložile više od 14 mlrd EUR i da zapošljavaju oko 100.000.

Ona je na Kopaonik biznis forumu rekla i da je čak 96% preduzeća koja su članovi AmChama ne koriste državne subvencije i da dve trećine ovih kompanija nema nijednog radnika koji radi za minimalac.

Govoreći o navodima da su u proteklom periodu podbacile domaće investicije, odnosno da se kompanije u Srbiji slabo odlučuju da investiraju, Pavlovićeva je rekla da je za preduzeća važno da prilikom donošenja odluke o investiranju znaju i da će se to ulaganje vratiti u razumnom roku.

Moderator panela "Kako obezbediti investicije za održivi rad?" i predsednik SPK "Privrednik" Zoran Drakulić rekao je da privreda treba da se rastereti nameta, što bi se stimulativno odrazilo na rad kompanija u Srbiji.

On je pohvalio privatizaciju velikih preduzeća u proteklom periodu poput Železare i drugih, ali i rekao da je ostalo oko 80 firmi sa oko 15.000 zaposlenih i da je potrebno rešiti probleme u ovim firmama.

Na panelu govorili su i Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, koji je govorio o sivoj ekonomiji u BiH, i Blaž Drobnjak, predsednik Upravnog odbora NLB Banke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.