Izvor: eKapija | Utorak, 05.03.2019.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sava centar ide na koncesiju - Za rekonstrukciju potrebno od 25 do 30 mil EUR

(Foto: M.Kambić/eKapija)
Skupština grada Beograda donela je odluku da Sava centar ide na koncesiju, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je preneo portal Beoinfo, on je izjavio da je prema procenama za rekonstrukciju Sava centra potrebno između 25 i 30 mil EUR, a kompanija koja bi ušla u taj proces dobila bi priliku da određeni broj godina eksploatiše renovirani objekat, uz plaćanje koncesione naknade.

- Posle isteka roka koncesije, Sava centar bi se vratio u nadležnost Grada Beograda. Verujem da je taj model ispravan, jer grad ne želi da proda, već da zadrži Sava centar, koji je najveći kongresni kapacitet Beograda - istakao je Vesić i dodao da nema potrebe da grad ulaže novac poreskih obveznika u rekonstrukciju Sava centra ako postoje firme koje su za to zainteresovane.

Govoreći o prethodnom postupku za izbor partnera za osnivanje zajedničkog privrednog društva za rekonstrukciju i upravljanje objektima JP Sava centar koji je Skupština grada pokrenula u prošlom sazivu, Vesić je kazao da on urađen na osnovu zakona.

– Tada je samo jedna kompanija, Delta holding, dostavila ponudu, ali je ponuda je ocenjena kao neprihvatljiva jer je postojao nedostatak u istoj, nakon čega je otvoren pregovarački postupak na koji Grad Beograd ima pravo po zakonu, kako bi ponudu napravio prihvatljivom za grad. Razgovori su trajali nekoliko meseci, ali nismo uspeli da se dogovorimo na način koji bi, prema našem mišljenju, zaštitio interese grada. Odluka kojom smo prekinuli ovaj postupak nije usmerena protiv kompanije Delta holding, koju pozivam da učestvuje i u narednom procesu koji ćemo pokrenuti - naveo je Vesić, a prenosi Beoinfo.

On je istakao i da se koncesija se od javno-privatnog partnerstva razlikuje po tome što imovina ostaje u vlasništvu grada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.