NavMenu

Premijerka Ana Brnabić pobrojala šta sve Srbija čini da sustigne razvijene

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 04.03.2019. 15:39
Komentari
Podeli
Ana BrnabićAna Brnabić
Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je najveći zadatak Vlade Srbije da transformiše ekonomiju tako da bude zasnovana na inovacijama i znanju, kako bi Srbija mogla da dostigne razvijenije zemlje Evrope.

- To je naša budućnost i to je trenutno naš najvažniji izazov. Ako ovo uspemo, ostavićemo generacijama koje dolaze za nama zdrav ekonomski model koji će godinu za godinom donositi robustan rast - rekla je Brnabić na Kopaonik biznis forumu.

One je, na plenarnoj sesiji na temu "Makroekonomske osnove za snažan rast", istakla da je Srbija danas u mnogo boljoj situaciji nego pre desetak godina i da je nakon teških mera fiskalne konsolidacije postignuta makroekonomska stabilnost.

- Srbija je ostvarila četvrtu za redom godinu stabilnih javnih finansija, a 2018. smo završili suficitom u budžetu od 32,2 milijarde dinara, odnosno 0,64% BDP-a.

Prema njenim rečima, javni dug koji je pre samo nekoliko godina bio iznad 70% BDP-a sada iznosi oko 50%, a cilj vlade je, kaže, da ga svede u okvir takozvane "bezbedne zone" od 45% BDP-a. Da je Srbija dosta uradila na poboljšanju poslovnog ambijenta vidi se, dodaje Brnabić, i po stranim direktnim investicijama koje su prošle godine iznosile oko 3,5 mlrd EUR. Ona je dodala da je povećanje investicija donelo i veći broj radnih mesta, što je rezultiralo da nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2018. godine bude 12,9%.

- Verujem da je 2019. godina kada će nezaposlenost u Srbiji konačno biti jednocifrena - rekla je Ana Brnabić.

Navodeći da je Srbija prošle godine zabeležila rast od 4,3%, najveći u poslednjih deset godina i među najvišim u Evropi, Brnabić smatra da to "ipak nije dovoljno da Srbija sustigne članove EU u nekoj doglednoj budućnosti, te da ekonomija nije u potpunosti spremna za održiv rast".

Brnabić je istakla da Vlada Srbije radi na tome da rast bude dugoročno održiv i u tom smislu ukazala je po sektorima šta se tačno radi da bi se taj cilj dostigao.

Između ostalog, navela je da je veliki potencijal u digitalizaciji poljoprivrede, zbog čega se zajedno sa EU gradi Evropski centar izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu.

Brnabić je, govoreći o energiji i rudarstvu, najavila da će Srbija do 2020. godine imati oko 700 megavata novih energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. Pomenula je i dva važna projekta koji se odnose na rudarstvo i, kako kaže, deluju kao izuzetno značajni za rast u budućnosti.

Jedan je strateško partnerstvo sa kineskom kompanijom Zijin koja je prošle godine postala vlasnik RTB Bor i garantovala investicije od 780 mil USD u prve tri godine poslovanja, a drugi projekat se odnosi na Jadarit u Loznici i činjenicu da Srbija ima 12% svetskih rezervi litijuma.

- Imamo odličnu saradnju sa kompanijom Rio Tinto i očekujemo da do polovine ove godine bude završena prethodna Studija izvodljivosti, a da izgradnja samog postrojenja započne 2021. godine. Procenjeni uticaj ovog projekta je 1,3% BDP-a - rekla je premijerka Brnabić.


Ona je istakla i da je ove godine povećan budžet za kapitalne investicije i da prvi put prelazi 200 milijardi dinara. Od aprila, dodaje, treba da počne sa radom Komisija za implementaciju kapitalnih projekata koju ću voditi predsednik vlade.

Premijerka je rekla i da je mnogo toga urađeno u reformi obrazovanja i navela da je u ovoj godini izdvojeno 20 mil EUR za povezivanje 500 osnovnih škola na brzi internet i povećanje broja digitalnih učionica na 10.000. Takođe, ukazala je da se investira oko 100 mil EUR u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, inovacije i startap kompanije.

Kao najbrže rastući privredni sektor pomenula je informaciono-komunikacione tehnologije, navodeći da je u 2018. godine izvoz IKT iznosio čak 1,135 mlrd EUR.

Ona je istakla da je "verovatno najveći iskorak u odnosu na dosadašnju politiku podsticaja - uvođenje poreskih podsticaja za razvoj ekonomije znanja". Kaže da je od 1. januara ove godine porez na dobit za prihode od intelektualne svojine kreirane u Srbiji niži za čak 80%, odnosno iznosi samo 3% umesto regularnih 15%. Istovremeno je, ističe, uveden poreski kredit od 30% za investicije u nove inovativne kompanije.

Kako je dodala, u "receptu" za brz i održiv rast, neophodan sastojak je vladavina prava, a pre svega nezavisno, objektivno, efikasno i odgovorno sudstvo. Mišljenja je da zdrava ekonomija počiva i na sistemu vrednosti koji jednu zemlju čini "evropskom" pa iako nije u EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.