Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 04.03.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Premijerka Ana Brnabić pobrojala šta sve Srbija čini da sustigne razvijene

Ana Brnabić
Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je najveći zadatak Vlade Srbije da transformiše ekonomiju tako da bude zasnovana na inovacijama i znanju, kako bi Srbija mogla da dostigne razvijenije zemlje Evrope.

- To je naša budućnost i to je trenutno naš najvažniji izazov. Ako ovo uspemo, ostavićemo generacijama koje dolaze za nama zdrav ekonomski model koji će godinu za godinom donositi robustan rast - rekla je Brnabić na Kopaonik biznis forumu.

One je, na plenarnoj sesiji na temu "Makroekonomske osnove za snažan rast", istakla da je Srbija danas u mnogo boljoj situaciji nego pre desetak godina i da je nakon teških mera fiskalne konsolidacije postignuta makroekonomska stabilnost.

- Srbija je ostvarila četvrtu za redom godinu stabilnih javnih finansija, a 2018. smo završili suficitom u budžetu od 32,2 milijarde dinara, odnosno 0,64% BDP-a.

Prema njenim rečima, javni dug koji je pre samo nekoliko godina bio iznad 70% BDP-a sada iznosi oko 50%, a cilj vlade je, kaže, da ga svede u okvir takozvane "bezbedne zone" od 45% BDP-a. Da je Srbija dosta uradila na poboljšanju poslovnog ambijenta vidi se, dodaje Brnabić, i po stranim direktnim investicijama koje su prošle godine iznosile oko 3,5 mlrd EUR. Ona je dodala da je povećanje investicija donelo i veći broj radnih mesta, što je rezultiralo da nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2018. godine bude 12,9%.

- Verujem da je 2019. godina kada će nezaposlenost u Srbiji konačno biti jednocifrena - rekla je Ana Brnabić.

Navodeći da je Srbija prošle godine zabeležila rast od 4,3%, najveći u poslednjih deset godina i među najvišim u Evropi, Brnabić smatra da to "ipak nije dovoljno da Srbija sustigne članove EU u nekoj doglednoj budućnosti, te da ekonomija nije u potpunosti spremna za održiv rast".

Brnabić je istakla da Vlada Srbije radi na tome da rast bude dugoročno održiv i u tom smislu ukazala je po sektorima šta se tačno radi da bi se taj cilj dostigao.

Između ostalog, navela je da je veliki potencijal u digitalizaciji poljoprivrede, zbog čega se zajedno sa EU gradi Evropski centar izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu.

Brnabić je, govoreći o energiji i rudarstvu, najavila da će Srbija do 2020. godine imati oko 700 megavata novih energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. Pomenula je i dva važna projekta koji se odnose na rudarstvo i, kako kaže, deluju kao izuzetno značajni za rast u budućnosti.

Jedan je strateško partnerstvo sa kineskom kompanijom Zijin koja je prošle godine postala vlasnik RTB Bor i garantovala investicije od 780 mil USD u prve tri godine poslovanja, a drugi projekat se odnosi na Jadarit u Loznici i činjenicu da Srbija ima 12% svetskih rezervi litijuma.

- Imamo odličnu saradnju sa kompanijom Rio Tinto i očekujemo da do polovine ove godine bude završena prethodna Studija izvodljivosti, a da izgradnja samog postrojenja započne 2021. godine. Procenjeni uticaj ovog projekta je 1,3% BDP-a - rekla je premijerka Brnabić.

Ona je istakla i da je ove godine povećan budžet za kapitalne investicije i da prvi put prelazi 200 milijardi dinara. Od aprila, dodaje, treba da počne sa radom Komisija za implementaciju kapitalnih projekata koju ću voditi predsednik vlade.

Premijerka je rekla i da je mnogo toga urađeno u reformi obrazovanja i navela da je u ovoj godini izdvojeno 20 mil EUR za povezivanje 500 osnovnih škola na brzi internet i povećanje broja digitalnih učionica na 10.000. Takođe, ukazala je da se investira oko 100 mil EUR u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, inovacije i startap kompanije.

Kao najbrže rastući privredni sektor pomenula je informaciono-komunikacione tehnologije, navodeći da je u 2018. godine izvoz IKT iznosio čak 1,135 mlrd EUR.

Ona je istakla da je "verovatno najveći iskorak u odnosu na dosadašnju politiku podsticaja - uvođenje poreskih podsticaja za razvoj ekonomije znanja". Kaže da je od 1. januara ove godine porez na dobit za prihode od intelektualne svojine kreirane u Srbiji niži za čak 80%, odnosno iznosi samo 3% umesto regularnih 15%. Istovremeno je, ističe, uveden poreski kredit od 30% za investicije u nove inovativne kompanije.

Kako je dodala, u "receptu" za brz i održiv rast, neophodan sastojak je vladavina prava, a pre svega nezavisno, objektivno, efikasno i odgovorno sudstvo. Mišljenja je da zdrava ekonomija počiva i na sistemu vrednosti koji jednu zemlju čini "evropskom" pa iako nije u EU.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.