NavMenu

U planu dugoročno izdavanje državnog zemljišta u Subotici

Izvor: RTV Nedelja, 03.03.2019. 17:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Subotička lokalna samouprava apsolutno podržava ideju dugoročnog izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Za to su se zalagali još i ranije, ali ih je kočila restitucija. Već u ovogodišnjem programu izdavanja planiraju da ponude peskovito zemljište koje nije predmet povrata na izdavanje u dugoročni zakup za podizanje vinograda.

U dosadašnjoj praksi, subotička lokalna samouprava je vodila računa da po pravu prečeg zakupa stočari, ukoliko je to moguće, zakupe iste parcele kao i prethodnih godina. S obzirom na zakone o restituciji, zemljište se davalo na period od godinu dana. Pošto je proces restitucije pri kraju, nakon što se dodeli zemljište po pravu prečeg zakupa, planira se izdavanje preostalih površina na period od tri ili više godina.

- Pravilnik svakako predviđa da se za pravo prečeg zakupa daju površine na duži vremenski period, četiri, odnosno osam ili više godina. Takođe, pravilnik i zakon predviđaju i dugogodišnje zakupe, dakle zakupe koji bi bili na dvadeset ili trideset godina, odnosno do četrdeset što se tiče vinogradarske proizvodnje - kaže šef Kancelarije za poljoprivredno zemljište Grgur Stipić.

Upravo takve površine, pogodne za vinogradarsku proizvodnju, a koje nisu predmet restitucije, mogle bi već ove godine biti ponuđene za dugoročni zakup. Nalaze se uglavnom u severnim delovima grada, a pošto su izdavane na kraći period, nisu budile veće interesovanje, s obzirom na dugoročnost vinogradarstva. Ukoliko se ponude na duži period, može se očekivati da će biti izdate, a samim tim će doći i do razvoja vinogradarstva.

- Mi ćemo program za 2019. već u tom smislu spremiti. Naravno da se spremamo već na to da se, naravno, one površine prvobitno koje su peskovite, koje već više godina nisu našli vlasnika, jer nismo mogli da ih izdamo, tu su prvobitno peskovita područja u pitanju, da se prvobitno te površine izdaju na više godina. Naravno da ćemo i stočarima ponuditi, ako dobijemo saglasnost od Ministarstva, površine za više godina - govori član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac.

Dosadašnja praksa je pokazala da je u Subotici registrovano više uslovnih grla nego što ima raspoloživih hektara, a neizdato uglavnom ostaje peskovito zemljište. Ukoliko Ministarstvo poljoprivrede podrži ovakve planove, može se desiti da svo raspoloživo državno poljoprivredno zemljište u Subotici bude izdato u dugoročni zakup.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.