Izvor: Novosti | Nedelja, 03.03.2019.| 14:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Art kvart" po ugledu na svet - Nekadašnji tržni centar kod Nušićeve ulice mogao bi da postane atrakcija Beograda

Ilustrcija (Foto: fiphoto/shutterstock.com)
Bilo da je posetilac prestonice sa namerom krenuo u obilazak manje poznatih gradskih atrakcija, ili je, tražeći prečicu iz Dečanske do Terazija, slučajno zalutao u "betonski lavirint", tek prolaskom ispod crno-bele table na kojoj piše "Choomich design district", naišao je na ušuškanu, urbanu oazu stvaralaštva, dizajna i umetnosti.

Na inicijativu grupe modnih dizajnera, najstarijem tržnom centru u Beogradu Čumićevom sokačetu, 2010. godine udahnut je novi život, nakon što je počeo da gubi bitku sa novootvorenim modernim šoping-molovima. Dizajneri i akademski slikari, skulptori i kreatori, zanatlije i prodavci gramofonskih ploča, upravo ovde zajedno dišu u identičnom, mirnom ritmu, van gradske vreve, iako u najstrožem centru beogradske metropole.

Već godinama, svima njima želja je da utemelje i popularizuju zamisao svojevrsnog art kvarta, atraktivnog kako gostima prestonice, tako i domaćim posetiocima. Sličnih umetničkih distrikata ima u svakom većem evropskom gradu, a odlikuju ih manji dizajnerski lokali, studiji i galerije, kao i raznovrsni kulturni sadržaji. Ipak, da bi takav koncept zaživeo, potrebna je njegova promocija, ali i ulaganje u sam prostor.

- U našoj zemlji to veoma sporo ide, nemamo preveliku podršku Grada, a distrikt bi samo trebalo malo "umiti" i "zategnuti" - priča umetnik Đorđe Masniković, čija porodica već 27 godina ima prodajnu galeriju u "Čumiću".

- Što se tiče koncepta, on postoji, a već ga prepoznaju i stranci, koji nas fotografišu i šalju lepu sliku u svet. Oni ne dolaze u Beograd da bi u tržnim centrima kupovali industrijske brendove - imaju ih već u svojim zemljama. Interesantni su im proizvodi koji se rade rukom, i u tome je najveća vrednost "Čumića".

Lokali se otvaraju i zatvaraju, a trenutno ovaj prostor "naseljava" više od stotinu dizajnera. Često lokale zakupljuje po dvoje--troje ili više umetnika, kako bi smanjili troškove i podelili radno vreme na prodajnim mestima.

U kreativnoj sredini ideja ne manjka, pa je tako u planu zajednička "strit art" galerija, u kojoj će i neafirmisani umetnici moći da izlažu svoje radove. A svakog aprila, na praznik prodavnica ploča, ljubitelji vinila u Čumićevom sokačetu uživaju u celodnevnoj otvorenoj "retro" zabavi.

Kako se umetnici iz "Beogradskog dizajn distrikta" nadaju, najavljene rekonstrukcije ulica Kolarčeve i Nušićeve neće zaobići ni njihov radni i životni prostor.

- Ne tražimo mnogo, samo da se pojedini delovi asfaltiraju, da se obeleže prilazi - priča Masniković.

- "Čumić" ima fantastičnu lokaciju - u centru ste, a ipak je mirno i izdvojeno. Ima neki svoj šmek.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.