Izvor: Beta | Subota, 02.03.2019.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

FISKALNI SAVET: Privredni rast Srbije ispod potencijalnog zbog slabih institucija

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Privredni rast Srbije je ispod svog potencijalnog nivoa zbog slabih institucija, posebno vladavine prava i kontrole korupcije i najveći je ekonomski problem, saopštio je danas Fiskalni savet Vlade Srbije. Sledeći činilac koji koči privredni rast su, kako je navedeno u analizi Fiskalnog saveta "Zašto privredni rast Srbije zaostaje", niske investicije, naročito privatne koje su nedovoljne, pre svega usled slabe vladavine prava i visoke korupcije.

Fiskalni savet je u tom radu koji će biti prezentovan na biznis forumu na Kopaoniku, naveo da privredni rast usporavaju i nedostaci u obrazovnom sistemu.

- Privreda Srbije trenutno raste gotovo dva procentna poena ispod svog potencijala, odnosno nešto iznad 3%, umesto potencijalnih 5% - naveo je Fiskalni savet.

Polovina zaostajanja ili jedan procentni poen, prema toj analizi, može da se objasni slabom vladavinom prava i visokom korupcijom, dok druga polovina potiče od niskih investicija (0,7 procentnih poena) i nedostataka u obrazovnom sistemu (0,2 procentna poena).

- Reforme u oblasti vladavine prava i obuzdavanja korupcije, kao i reforma obrazovanja, su osnovni preduslovi da Srbija ostvari svoj potencijalni rast - naveo je Fiskalni savet.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.