Izvor: eKapija | Petak, 01.03.2019.| 14:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Spojen most na Savi kod Svilaja - Otvaranje za saobraćaj planirano na jesen 2019.

Oleg Butković i Saša Dalipagić
i Zamenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković u četvrtak, 28. februara, obišli su gradilište mosta povodom svečanog obeležavanja spajanja nizvodnog mosta preko reke Save kod Svilaja, saopštene je iz Ministarstva komunikacije BIH.

Most preko reke Save kod Svilaja je spona autoceste na Koridoru 5C između BiH i Hrvatske, odnosno deonica autouta u Republici Hrvatskoj: Sredanci – granica BiH i deonica autoputa u BiH Odžak – granica Republike Hrvatske.

- Nakon velikih problema u realizaciji izgradnje mosta, ministarstvo je u ovom mandatu, u saradnji s Hrvatskim autocestama, uspjilo provesti tender i započeti izgradnju. Spajanjem obala dveju susednih i prijateljskih zemalja, sama izgradnja Koridora 5C je dobila puni smisao - rekao je zamjenik ministra Dalipagić i zahvalio se hrvatskom ministru što je poticao izgradnju ovog izuzetno važnog mosta.

Takođe, zahvalio se i izvođaču radova koji je nakon istupanja vodećeg partnera iz konzorcija sam uspep izgradnju dovesti do završne faze, što je dokaz da BiH ima osposobljene građevinske kompanije koje mogu graditi najsloženije infrastrukturne objekte.

Obilazeći gradilište, ministar Butković je rekao da očekuje da se radovi na mostu nastave ovim intenzitetom kako bi se on mogao otvoriti na jesen ove godine.

Ugovor o izgradnji mosta potpisan je sredinom jula 2016. godine, radovi su počeli u septembru iste godine, dok je njihov završetak planiran za drugu polovinu tekuće godine.

Reč je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru 5C kojim će se povezati autoput s bosanskohercegovačke i hrvatske strane na reci Savi, a njegova vrednost je 53,8 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.