NavMenu

Energija iz voća za pogon aviona - "Boeing 747" leti uz pomoć ulja jatrofe

Izvor: Blic Nedelja, 21.06.2009. 11:29
Komentari
Podeli


"Boeing 747" novozelandske kompanije poleteo je bez problema i proveo u vazduhu skoro dva sata, koristeći kao pogonsko gorivo mešavinu standardnog avionskog goriva i ulja od voćke poznate kao jatrofa.

- Mešanjem običnog goriva za avione s uljem od jatrofe, u odnosu pola-pola, dobili smo biodizel koji trenutno testiramo na našim avionima. Rezultati su zasad odlični i nema nikakvih smetnji u radu motora – tvrdi Endrju Herdman, direktor udruženja "Asia pacific airlines".
Naučnici su izračunali da se prelaskom avionskih motora sa običnog goriva na biodizel, emisija štetnih gasova na dugačkim letovima smanjuje i do 65%, ali da se može uštedeti i na gorivu.


- Skoro tona i po goriva bi se uštedela na letu dugom dvanaest sati, a emisija ugljen-dioksida bi bila manja za oko pet tona, što je skoro 60 odsto od količine koja odlazi u atmosferu tokom standardnog leta – objašnjava Dejvid Morgan, glavni pilot u kompaniji "Air New Zealand".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.