NavMenu

Agrokor dobija novo ime, od 1. aprila 2019. zvaće se Fortenova grupa

Izvor: B92 Petak, 01.03.2019. 09:17
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Jakus/shutterstock.com)
Kompanija Agrokor od 1. aprila odlazi u istoriju i ubuduće će poslovati pod novim imenom Fortenova grupa.

Naime, 1. aprila počinje sprovođenje nagodbe koju je u julu prošle godine izglasalo više od 80% poverilaca, a vanredna uprava je sinoć (28. februara 2019. godine) na konferenciji za novinare saopštila će novo ime krovne kompanije biti Fortenova grupa, prenosi portal 24sata.hr.

- Odabrali smo to ime kao simbol novog početka, nove snage. Želimo da pronađemo novu snagu koja će doneti novu vrednost - rekli su Fabris Peruško, vanredni poverenik i njegova zamenica Irena Veber, koji ostaju u kompaniji i dalje.

U novoj grupi će biti tri izvršna direktora od kojih bi Peruško trebalo da bude glavni izvršni direktor, Veber njegova zamenica i glavna operativna direktorka, a ime trećeg izvršnog direktora za finansije još nisu želeli da otkriju.

Osim tri izvršna direktora, grupu će činiti Upravni odbor od devet članova od kojih je sedam neizvršnih direktora, a predloženi su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Pol Folej, Kely Grifit, Maksim Poletajev, Julijan Mihael Simonds, Sergej Volk, jedan predstavnik radnika, i Fabris Peruško kao izvršni direktor.

Od ukupno 159 kompanija koje deluju u sastavu Agrokor grupe, u Hrvatskoj će kroz implementaciju nagodbe prvo proći 77 kompanija pod vanrednom upravom.

Od toga će 45 insolventnih kompanija bti preneto na kompanije koje nastavljaju s radom, čijim će nazivima biti dodata reč "plus", npr. Konzum Plus.

Nove "plus" kompanije počinju s radom u novoj Fortenovoj grupi.

Istovremeno, u starim, neodrživim društvima započinje proces pripajanja Agrokoru d.d. Nakon što sva imovina i društva budu pripojena, utvrdiće se završetak postupka vanredne uprave, a Agrokor se briše iz sudskog registra.


Imovina i udeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske i koje nisu u postupku vanredne uprave, na Novu grupu će se prenositi u skladu sa zakonima merodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način. To će potrajati tri-četiri meseca.

Naime, za kompanije u Hrvatskoj dovoljna je samo nagodba, dok će one van Hrvatske morati da potpišu dodatni ugovor o prenosu.

Peruško i Veber su u vezi sa refinansiranjem kredita Agrokora rekli da taj proces još uvek traje i da još vode razgovore u tom smislu, navodi portal 24sata.hr.

Podsetimo, prethodno je bilo najavljeno da će Agrokor novo ime dobiti do kraja januara 2019, a Peruško je krajem 2018. kazao i da bi nagodba s poveriocima Agrokora trebalo bi da se završi do kraja marta, kada bi vanredna uprava, koja je upravljanje koncernom preuzela 10. aprila 2017. godine, trebalo da prestane da radi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.