Izvor: Tanjug | Petak, 01.03.2019.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bugari ponovo pokrenuli tender za gradnju gasovoda od Turske do Srbije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Bugarsko državno preduzeće Bulgartransgas ponovo je pokrenulo tender vredan 1,4 mlrd EUR za gasovod koji će prolaziti kroz tu zemlju od granice sa Turskom do Srbije.

Bulgartransgas je prethodno sredinom februara objavio da je obustavio tender nabavke neophodnih materijala i opreme i investicionog dizajna u fazi projektovanja, izgradnje i puštanja u rad gasovoda od Nove Provadije do granice sa Srbijom, jer je kompanija Atomenergoremont uložila žalbu na osnovu Zakona o javnim nabavkama.

Iz Bulgartransgasa sada je saopšteno da će ponude za izgradnju 484 kilomatera gasovoda koji će uglavnom dovoditi ruski gas do granice sa Srbijom biti primane do 6. marta 2019, javlja AP.

Prošle godine Bugarska je usvojila novu energetsku strategiju koja uključuje plan za gasovod koji bi mogao biti povezan sa Gazpromovim Turskim tokom, čija su dva gasovoda dizajnirana da prenose 15,7 milijardi m3 gasa preko Crnog mora.

To bi moglo da znači zaobilaženje Ukrajine u dovođenju gasa do Evrope, što je do sada bila tradicionalna gasna ruta ka zapadu.

Energetska pitanja biće razmatrana sledeće nedelje tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.